Komentátoři: Pavel je politicky nepopsaný list. Silný mandát mu může stoupnout do hlavy

Petra Pavla podpořilo ve druhém kole prezidentských voleb přes 3,3 milionu lidí. Takto silný mandát by mohl ovlivnit jeho přístup k vykonávání prezidentského úřadu, tvrdí komentátoři Karolina Stonjeková a Miroslav Korecký. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že zatím neví, co lze od armádního generála ve výslužbě na pozici hlavy státu očekávat.

„Jednou z velkých neznámých je, jak bude prezidentování Petra Pavla vypadat. Půjde o takový ‚unboxing‘. Dřív jsme měli prezidenty, které jsme si už předtím v politice vyzkoušeli. Věděli jsme, co od nich čekat. Teď máme politicky naprosto nepopsaný list. Myslím, že mimořádně silný voličský mandát Petra Pavla bude hrát velkou roli,“ řekla Stonjeková ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš: Prohru jsem čekal, teď zmizím. Pavel se ke mně na rozdíl od Fialy zachoval slušně

„Můžeme se dočkat toho, že Petr Fiala v budoucnu nebude mít úplně jednoduchou pozici. Časem může být vztah (mezi Hradem a vládou) mnohem zajímavější, než bychom čekali,“ dodala komentátorka.

S jejím pohledem na věc souhlasil i Korecký: „Překvapení se dočkáme zcela určitě, protože vůbec nevíme, co přijde. Nesrovnával bych to ale s prezidentováním Miloše Zemana. U něj přišla první politická krize krátce po jeho nástupu do funkce, kdy padla vláda Petra Nečase. Zeman se už tehdy pustil do velmi kontroverzní operace, kdy ignoroval většinu ve Sněmovně a jmenoval vládu Jiřího Rusnoka. Ať si o tom myslíme, co chceme, šlo o kroky politického mazáka. Do něčeho podobného se Petr Pavel asi tak rychle nepustí. To se ale může změnit, až si tu funkci trochu osahá. Může mu také vstoupit do hlavy těch více než 3,3 milionu voličů.“

Pavel nicméně ve svých prohlášeních odmítá, že by měl v budoucnu v plánu zneužívat své postavení nebo že by hodlal jakkoliv „ohýbat“ Ústavu.

Podívejte se na celý rozhovor s Miroslavem Koreckým a Karolinou Stonjekovou

Tagy: