Babiš: Prohru jsem čekal, teď zmizím. Pavel se ke mně na rozdíl od Fialy zachoval slušně

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš připustil některé chyby, kterých se dopustil on či jeho tým v předvolební kampani. Expremiér a neúspěšný kandidát na prezidenta rovněž zmínil, že si na nějakou dobu „dá politický detox“. O jeho budoucnosti v politice prý rozhodne předsednictví hnutí ANO ve středu 8. února. Uvedl to v v rozhovoru pro iDNES.cz.

„Dám si politický detox a budu se věnovat chvíli sobě. Bylo to náročné. V politice určitě nějakou formou zůstanu. Ale o tom rozhodne předsednictvo hnutí. Své angažmá budu řešit nejspíš jiným způsobem než doteď. Teď Babiš zmizí a uvidíme, o čem se bude mluvit a psát,“ prohlásil Babiš v rozhovoru pro web iDNES.cz.

Vzhledem k tomu, že ještě před sčítáním hlasů označoval letošní volby za „referendum o Andreji Babišovi“, výsledek vyvolal několik divokých spekulací. Ty Babiš ještě přiživil tím, když ve vysílání CNN Prima NEWS odmítal oslovení „pane poslanče“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babišův výsledek je fenomenální, míní Schillerová. Popsala své budoucí ambice v ANO

Na otázky, zda si ponechá svůj poslanecký mandát nebo jak to bude s jeho setrváním na pozici šéfa ANO, zatím někdejší premiér novinářům nechce odpovídat. Neúspěšný kandidát na prezidenta uvádí, že o něm a jeho místě v politice rozhodne vedení ANO 8. února.

I přes drtivou volební porážku Babiš svůj výsledek – necelých 42 procent, tedy přes 2,4 milionu hlasů – označil za velký úspěch. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS pak uvedl, že je s prohrou spokojen. „Jsem rád, že jsem neuspěl a že jsme skončili tak, jak jsme skončili,“ sdělil.

„Jde o výborný výsledek. Dostal jsem víc hlasů než pětikoalice ve sněmovních volbách v roce 2021 a téměř o milion víc, než tehdy obdrželo hnutí ANO,“ rýpl si Babiš do vládních stran. Generál Petr Pavel, kterého Babiš opakovaně označoval za kandidáta pětikoalice, však získal skoro o milion hlasů víc než on.

„S panem Pavlem jsem si psal SMS a gratuloval mu. Zachoval se vůči mně slušně. Na rozdíl třeba od premiéra Petra Fialy v projevu ani jednou nezmínil moje jméno,“ sdělil opoziční politik.

Šéf hnutí ANO se v rozhovoru pro iDNES.cz rovněž vyjádřil k poněkud kontroverzní předvolební kampani: „Je pravda, že náš marketér kampaň úplně nezvládl. Moc se nepovedl ten billboard, na kterém neměl být voják, ale generál, a měl mluvit o míru, ne o válce. Měli jsme se také víc držet hesla, že pomáhám lidem.“

Část společnosti Babiše ostře kritizovala za jeho billboardy, s nimiž zaútočil na Pavla hned po prvním kole prezidentské volby. Lidé po celém Česku si mohli povšimnout vzkazů „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják“ či „Generál nevěří v mír. Volte mír, volte Babiše“.

I podle některých expertů bylo jedním z hlavních cílů těchto sloganů vzbudit strach ve společnosti či lživou konstrukci, že by mohl český prezident zavléct zemi do války.

Podle Babiše však strach či odpor ve společnosti výrazně přiživovala média. „Čekal jsem, že prohraju. Všechna média byla proti nám, účelově převracela naše výroky. Novináři neustále opakovali, že lžu. Podívejte se, co se dělo v souvislosti s tím billboardem. Nebyl o válce, ale o míru. Média, včetně těch probruselských, to ale záměrně přehlížela,“ tvrdil Babiš.

Tagy: