Komentátoři: Konflikt na Hradě je plný chaosu. Pavla politikaření možná ani nebaví

Komentátoři se shodli, že personální změny na hradě nejsou ničím výjimečným.

360° 4.10.2023

Poddanstvo vždy zajímala každá změna na dvoře, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Deníku Martin Komárek v reakci na probírání personálních změn prezidentské kanceláře novinami i bulvárem. Petra Pavla prý politikaření možná ani nebaví, stejně jako „srdcaře“, kteří přišli o místo. Společně s Petrosem Michopulosem, spoluautorem podcastu Kecy a politika, se shodli, že změny na Hradě jsou naprosto běžnou záležitostí.

„Poddanstvo si vždy šuškalo o tom, který komoří byl podplacený a který podkomoří byl důležitější a proč si král oblíbil toho a onoho,“ sdělil Komárek s tím, že poddanstvo vždy zajímaly změny na dvoře a není divu, že společnost zajímá i dnes.

ČTĚTE TAKÉ: Nerudová ocenila Pavlův projev. Jen se odškrtla prestižní příležitost, míní politolog

Na změnách, ke kterým na Hradě dochází prý nespatřuje nic výjimečného: „Já bych řekl, že to jsou standardní změny na nějakém úřadě, které řídí pan prezident a je to zcela v jeho pravomocích,“ poznamenal.

A podobného názoru je i Michopulos. Ten připomněl, že stejná situace nastala u všech tří prezidentů za posledních 30 let. „Výměny v prvním roce, změny týmu mezi prvním a druhým obdobím, bulvární zprávy nábožensky se zmítajícího mluvčího, který od rána do večera sdílel žalmy na sociálních sítích,“ odkázal na Jiřího Ovčáčka a připomněl, že i on tehdy nahradil první mluvčí Miloše Zemana Hanu Buriánkovou.

Zemanovo označení pracovníků, kteří v tuto chvíli odcházejí z Hradu, za srdcaře Michopulos odmítá: „To nejsou srdcaři, prostě je to tým, který běžel závod. Volební kampaň je jiný typ práce než úřadování na Hradě,“ zdůraznil s tím, že ne každý se na úřednickou práci dokáže dobře adaptovat.

Důvod, proč výměny budí emoce, podle Komárka spočívá v tom, že nejsou dobře zvládnuté. „Petr Pavel není klasický politik, je to člověk, kterého to možná ani nebaví. Stejně jako členy ‚srdcařského týmu‘. Takže ten konflikt je chaotický a není pro veřejnost prezentován politicky čistým způsobem,“ nadhodil.

Michopulos příčiny spatřuje v současném mediálním světě, který se od dob prezidentů Klause i Havla výrazně změnil a je více roztříštěný: „Nemáme mainstream, každý hledá způsob, jak upoutat pozornost v mediálním světě, který se úplně rozpadl, a to samozřejmě vede k tomu, že se hledají senzace i tam, kde nejsou, bulvarizují se zprávy, které nemají na to, aby byly bulvární, a to pak vede k tomuhle,“ dodal s tím, že zásadní roli hraje i vliv na sociálních sítí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Markéta Řeháková končí ve funkci mluvčí prezidenta. Některé věci bych udělala jinak, přiznala a nastínila, kam může zamířit z Hradu

Tagy:
Ukrajina Petr Pavel vláda populismus Štrasburk Martin Komárek 360° Petros Michopulos