Nerudová ocenila Pavlův projev. Jen se odškrtla prestižní příležitost, míní politolog

Petr Pavel v Evropském parlamentu

K VĚCI 4.10.2023

Projev prezidenta Petra Pavla v Evropském parlamentu byl hezky podaný, ale obávám se, že se nic nestane. Jenom se jím odškrtne hezká prestižní příležitost, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Prezidentova slova ale ocenila ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Podle ní přednesl státnický, ale i proevropský projev. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Pavlova řeč odkazovala na jeho předchůdce Václava Havla.

„Bylo vidět, že Petr Pavel má hodně zkušeností z armádního prostředí. Spousta myšlenek by se dala okamžitě podepsat,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Podle něj ale projev mohl zaznít v Bruselu. „Když se bavíme o rychlé efektivitě, flexibilitě, umírněnosti Evropské unie, řeknete si, proč projev nebyl přednesen v Bruselu, ale Štrasburku,“ popsal Kubáček s tím, že jde jen o symboliku, protože důležitá politika se odehrává v Bruselu. „Obecně to byl krásný, hezky podaný projev. Mnohé věci jsou pravdivé, ale obávám se, že se nic nestane. Jenom se jím odškrtne hezká prestižní příležitost,“ řekl Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Panika ve vládě a okopávání kotníků. Průzkum volebních preferencí spustil alarm, říká politolog

Ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na sociální síti X uvedla, že je ráda, že v čele země opět stojí někdo, komu Evropský parlament tleská vestoje. „Petr Pavel přednesl projev, který byl nejen proevropský, ale i státnický. Mé poděkování patří za jeho slova týkající se bezpečnosti, podpory Ukrajině i potřeby spolupráce při řešení klíčových výzev,“ napsala Nerudová a dodala, že souzní také s názorem, že nadcházející volby představují pro Česko zkoušku demokracie.

To je prý jeden z důvodů, proč v nich bude kandidovat za uskupení Starostové a nezávislí. „Evropské volby jsou pro naši budoucnost zásadní. Máme potenciál stát se lídrem, definovat směr, kterým se Evropa ubírá, a prostřednictvím našich návrhů a neúnavné práce vylepšit kvalitu života lidí jak v naší zemi, tak v celé Evropě. Právě to je ta nejlepší odpověď na pochybné a škodlivé snahy populistů, extremistů a zmatených oligarchů,“ sdělila Nerudová.

Pavlův projev podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové odkazoval na tezi jeho předchůdce Václava Havla, že Evropa je úkol. „Slyšela jsem tam havlovský podtón: Evropa jako úkol. Hodně mluvil o společné práci a odpovědnosti,“ řekla Jourová.

Česká místopředsedkyně Evropské komise také míní, že Pavel svými vyjádřeními ujistil partnery v EU, že Česko sdílí evropské hodnoty a je připravené přijmout velký kus spoluzodpovědnosti. Uvedla, že do jeho nástupu do prezidentského úřadu panovala „určitá míra nejistoty“, kam se Česko ubírá. Nejvíc podle Jourové z prezidentova projevu v sále rezonovala věta, že Rusko nesmí vyhrát a mír se netvoří ústupky agresorovi. „Bylo potřeba, aby to poslanci slyšeli, neboť podporu Ukrajiny je čím dál těžší obhajovat. Každý projev, který nás vrátí zpět ke kořenům, je nesmírně důležitý,“ dodala.

Pavla na sociální síti X ocenila také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která citovala část jeho projevu. Apel na podporu Ukrajiny pak zaujal francouzskou poslankyni Valérii Hayerovou a větu „mír není nikdy možný, když souhlasíme s agresorem“ zas ocenila poslankyně Saskia Bricmontová. Pavlovu fotku z Evropského parlamentu sdílel také bývalý polský předseda vlády Leszek Miller, kterého zaujal výrok, že Evropská unie je nejúspěšnějším mírovým projektem na kontinentu.

V projevu nynější český prezident zdůraznil, že klíčem k prosperitě a míru v Evropě je její jednota a rozmanitost. Evropské volby, které se uskuteční příští rok, podle něj budou pro evropské demokracie příležitostí i výzvou. Prezident opět ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině, vyzdvihl evropskou pomoc Kyjevu a apeloval na politiky, aby komunikovali s občany a nedávali prostor dezinformacím.

Tagy: