Komentátoři: TOP 09 přežije jen v koalici. Pekarová to má mnohem těžší než Okamura

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Tomio Okamura (SPD)

Petros Michopulos a Marek Stoniš o TOP 09 a SPD

TOP 09 v čele s Markétou Pekarovou Adamovou získává voliče složitěji než „komerční produkt“ šéfa SPD Tomia Okamury. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl odborník na politický marketing Petros Michopulos. Šéfredaktor měsíčníku To Marek Stoniš míní, že TOP 09 nemá sama o sobě šanci přežít a její jedinou šancí na úspěch ve volbách je členství v koalici Spolu.

TOP 09 se podle průzkumů pohybuje okolo pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny, zatímco SPD má stabilních 10 procent. Podle odborníka na politický marketing Petrose Michopulose je to tím, že řídit stranu, která je „komerčním projektem“ Tomia Okamury a Radima Fialy (oba SPD), je mnohem jednodušší než vést demokratickou politickou stranu, jakou je TOP 09.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Namočená až po uši v kauze Dozimetr? Mračková chystá žalobu na Pekarovou

Okamura si to podle něj zařídil tak, že bude oproti demokratickým stranám vždy ve výhodě, protože umí velmi dobře hrát populistickou hru s voliči. „Vždy se bude pohybovat na okraji sněmovního spektra, když pokaždé získá nějakých osm až deset procent hlasů. To mu umožní velmi pohodlný život, což je jediným smyslem celého projektu,“ řekl Michopulos ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podotkl, že TOP 09 v čele s Markétou Pekarovou Adamovou takové možnosti nemá. „Markéta Pekarová řídí klasickou demokratickou liberální městskou stranu, což není tak jednoduché. TOP 09 má vnitřní politický život, probíhají tam volby, jsou tam ambice jednotlivých lidí, a to je samozřejmě mnohem těžší a vyvolává to konflikty. Udržet v takových subjektech přízeň voličů je vždycky složitější,“ uvedl Michopulos.

Tvrzení o tom, že se TOP 09 pohybuje na hranici vstupu do Sněmovny, není navíc podle něj úplně jednoznačné. „Oni pravděpodobně už nikdy nebudou kandidovat samostatně. Nebude TOP 09, protože bude v koalici Spolu, která na hranici vstupu rozhodně není,“ sdělil Michopulos. Podobně to vidí i Marek Stoniš.

„Průzkumy mluví jasně. Oni mají jedinou šanci uspět v jakýchkoliv volbách jenom v rámci koalice Spolu. Značka TOP 09 jako taková je samostatně nepřeživší,“ sdělil Stoniš. Vidět to podle něj bylo třeba při sestavování kandidátky do Evropského parlamentu: „Tam zvítězily zájmy koalice Spolu nad zájmy jednotlivých stran.“

Tagy: