Kompletní výsledky senátních voleb. Kdo všechno se do horní komory dostal?

Kdo uspěl ve druhém kole senátních voleb?

Druhé kolo senátních voleb skončilo. Mandát mimo jiné obhájil současný předseda dolní komory Miloš Vystrčil (ODS), který na Jihlavsku porazil Janu Nagyovou (ANO). Ta je s Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Kdo další obsadil zbylých 26 míst v Senátu?

V úvodním kole senátních voleb, které se konalo před týdnem společně s obecními volbami, byli zvoleni tři kandidáti. Mandáty obhájili Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů a Ladislav Václavec (ANO). Vedle toho lidovce Petra Šilara v Senátu nahradí Petr Fiala (za KDU-ČSL).

V druhém kole voleb vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). ODS získala osm křesel, KDU-ČSL sedm a TOP 09 tři mandáty. Hnutí STAN a Senátor 21 po jednom. Hnutí ANO slavilo úspěch v prvním kole, kdy kromě Václavce postoupilo dalších 17 kandidátů. Ve druhém kole ale uspěli pouze další dva kandidáti.

Do Senátu se dostal i Jan Paparega (ProMOST), Marek Slabý (BEZPP za T2020) – s podporou Spolu, Daniela Kovářová (BEZPP za NK) a Jana Zwyrtek Hamplová (BEZPP za NEZ).

Podívejte se na výsledky senátních voleb v prvním kole. Jak se volilo ve vašem obvodě?

Tagy:
Senát volby senátní volby Česko Praha volební místnost Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky okres Ústí nad Orlicí okres Bruntál