Nechápu, že mě Lipavský nevzal do letadla, říká Březinová. Zavolala pozdě, tvrdí ministerstvo

Renata Březinová pláče po zápase klasifikace basketbalu žen Eurobasket 2023 pro zápas OQT mezi Německem a Českou republikou.

Česká basketbalistka je stále v Izraeli

Bývalá kapitánka české basketbalové reprezentace Renáta Březinová je stále v Izraeli. S návratem se jí snaží pomoct i předseda České basketbalové federace a šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Podle něj měla Březinová již odletět, ale Izrael na poslední chvíli let zrušil. Do českého speciálu, který v noci na středu vyzvedl v Izraeli 34 českých občanů, se už nevešla. Ministerstvo zahraničí tvrdí, že ambasádu kvůli odletu kontaktovala pozdě.

„V úterý v 11 hodin dopoledne jsme měli skoro vše vyřízené. Po intenzivním vyjednávání s majiteli společnosti Smartwings to vypadalo, že poletí ve středu v sedm hodin ráno. Byly letenky, bylo zajištěné odbavení. Byl ale problém přesunout se z Tel Avivu na jih, protože se nedařilo sehnat spojení. Nakonec sehnala autobus a přesouvala se celé odpoledne. Když tam dojela, byl let zrušen,“ popsal předseda České basketbalové federace a šéf České unie sportu Miroslav Jansta pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry ohnivého pekla v Gaze. Vícepatrovou budovu zdemolovala mohutná exploze, ukázal Izrael

Březinovou navíc zdržely i nejasné zprávy z klubu Elitzur Ramla, ve kterém měla nově působit. „Klub, ve kterém hraje, jí nebyl schopný říct, jestli bude liga pokračovat v Izraeli, nebo jestli budou hrát v jiné zemi. Tím se to trochu zdrželo, protože ona to chtěla řešit už v neděli, ale klub řekl, ať počkají do pondělí,“ popsal Jansta s tím, že nyní se snaží vykomunikovat, jakým způsobem by se česká hráčka mohla dostat do Evropy. „Poletí zřejmě jinou linkou a přes jinou zemi se dostane do Čech,“ upřesnil.

Na jihu Izraele, kde se má Březinová momentálně nacházet, je prý situace klidná. „Jako by to bylo rekreační středisko, lidé jsou v klidu. Na egyptské straně jsou vidět vojáci, protože je tam hranice. Je to ale jiné než Tel Aviv, kde byly hlídky a armáda,“ sdělil Jansta.

V noci z úterý na středu vyzvedl český speciál s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) z Izraele 34 českých občanů. Do repatriačního letu se ale Březinová už nevešla, protože byl plný. „Bohužel... To bylo už v pondělí oznámeno, že je plné. Když mi nějaká slečna poslala zprávu, že je let, hned jsem volala, protože mi bylo divné, že se mi neozvali sami, když o mně na ambasádě věděli. Takže super repatriační let pro lidi, co tam seděli a volali od soboty ráno...,“ řekla česká hráčka Blesku. „V neděli kontaktovala ambasádu, kde jí řekli, ať se dostaví na letiště, že tam něco chytí. Nic ale nechytila a do speciálů, které mělo Polsko a Maďarsko nemohla,“ řekl Jansta.

Ambasádu kontaktovala pozdě, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo zahraničí se ale proti kritice Březinové tvrdě ohradilo s tím, že ambasádu kontaktovala pozdě. „Poprvé se na ambasádu ozvala v pondělí večer, kdy byl seznam evakuovaných pro let pana Lipavského uzavřený. Lidé volali od soboty a kdo se dřív nahlásil, ten dřív letěl. Paní Březinová je v tuto chvíli na seznamu pro další repatriační let, ale podle našich informací ho nebude chtít využít, protože odletí dřív,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro CNN Prima NEWS.

Zároveň nechápal, proč si Březinová myslela, že se jí ambasáda ozve sama. „Na webu konzulární služby je jasně napsáno, že žádost o repatriaci má podat člověk, který vyčerpal veškerých možností se sám dostat domů po vlastní ose,“ řekl Drake. Dodal, že poté, co společnost Smartwings přerušila lety, Lipavský okamžitě rozhodl, že se na cestě z Ománu zastaví v Izraeli a nabere první várku, která se nahlásila. „Mezi tou ona nebyla, nahlásila se pozdě,“ zdůraznil Drake. „Je logické, že se nejdřív evakuovali první nahlášení. Byly tam rodiny s dětmi,“ dodal.

Lipavský ve středu ráno na tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo eviduje v systému Drozd 181 Čechů v Izraeli, minimálně desítky z nich se nyní snaží dostat do vlasti. Pracovní skupina na ministerstvu podle něj aktuálně řeší, zda Česko vyšle další repatriační let, rozhodnutí nechtěl Lipavský předjímat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Basketbalistka Březinová se stále marně snaží dostat domů.

Tagy:
Izrael Tel Aviv Smartwings Jan Lipavský Miroslav Jansta Česko sport basketbal Česká basketbalová federace Česká unie sportu, z.s. Renáta Březinová