Záběry ohnivého pekla v Gaze. Vícepatrovou budovu zdemolovala mohutná exploze, ukázal Izrael

Izraelské letectvo zaútočilo na cíle v Gaze.

Záběry drtivého izraelského úderu

Izraelská armáda pokračuje v masivním bombardování Pásma Gazy. Mezi jednotlivé cíle patří i rezidenční budovy či mešity, v nichž teroristické palestinské hnutí Hamás podle Tel Avivu často ukrývá své jednotky či munici. Izraelské vojenské letectvo (IAF) zveřejnilo záběry některých úderů, na nichž jsou vidět masivní exploze a sesuvy velkých vícepatrových budov.

„Během několika posledních hodin jsme zaútočili na mnoho teroristických cílů v Pásmu Gazy. Naše stíhačky přes noc (z pondělí na úterý) zasáhly více než 200 cílů ve čtvrti Rimal a ve městě Chán Júnis,“ uvedlo Izraelské vojenské letectvo na sociální síti X.

Na záběrech jsou vidět mohutné exploze na území Pásma Gazy. Video ukazuje totální demolici některých rezidenčních či náboženských budov. „Hamás využívá Rimal a Chán Júnis jako teroristická centra, z nichž směřuje velké množství útoků proti Izraeli,“ sdělilo IAF s tím, že údery mířily na skladiště zbraní uvnitř tamní mešity i na vícepatrové budovy, které využívali agenti Hamásu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka v Izraeli jako symbol pokrytectví. Lidskoprávní aktivisté zaspali sobotu

Izraelské obranné síly (IDF) dodaly, že od soboty, kdy Hamás bezprecedentním útokem na izraelské osady a města v blízkosti Gazy odstartoval krvavou válku, armáda provedla více než 2 400 úderů na Pásmo Gazy.

Izraelská armáda často před zahájením bombardování Gazy využívá specifickou strategii, která je známa pod označením „zaklepání na střechu“. Principem je varování obyvatel domů – které mají být srovnány se zemí nebo se nacházejí v blízkosti plánovaného úderu –, aby utekli do bezpečí. Cílem této taktiky je minimalizace civilních obětí.

Hamás nicméně čelí podezřením, že palestinské civilisty v mnoha případech využívá jako živý štít, což pak vyvolává negativní veřejné mínění o operacích Tel Avivu.

Ozbrojené křídlo Hamásu již v pondělí pohrozilo, že začne popravovat rukojmí, pokud izraelská armáda bude bez varování bombardovat domy v Pásmu Gazy. Podle mluvčího palestinského hnutí budou popravy vysílány živě se zvukem i obrazem. Ztráty na obou stranách se pohybují v řádu vyšších stovek.

Tagy: