Záběry z bojů: Další drtivý ukrajinský úder. Ruští okupanti připomínají bezmocné mravence

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty provedla další sérii překvapivých nočních úderů na nic netušící okupanty v Doněcké oblasti. Obávaná vojenská skupina bezmocné ruské jednotky likvidovala pomocí dělostřelectva i dronů – jejich prostřednictvím shazovala bomby přímo do ruských zákopů či dalších úkrytů. Okolnosti záběrů, které ukrajinští mariňáci zveřejnili, je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Likvidace ruských teroristů v Doněcké oblasti. Sláva mariňákům Ukrajiny,“ komentovala 36. brigáda námořní pěchoty zveřejněné záběry. Na videu je vidět série nečekaných nočních úderů na nic netušící okupanty. 36. brigáda útočí za tmy poměrně často. Zdá se, že tato taktika přináší své ovoce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohřebiště tanků. Ukrajinská kontrarozvědka drtí jeden obrněnec za druhým, ukazují záběry

Ukrajinské granáty svrhávané z dronů či dělostřelecké bomby padaly často přímo na ruské pozice, zatímco někteří vojáci buď spali nebo měli zrovna hlídku. Okupanti v zákopech z pohledu dronu (v nočním vidění) připomínají bezmocné mravence. O podobném protiútoku 36. brigády informovala redakce CNN Prima NEWS také v únoru. I tehdy Ukrajinci využili momentu překvapení a udeřili v noci.

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty se proslavila především díky bitvě o Mariupol, která proběhla na jaře minulého roku. Právě vojáci z 36. brigády společně s muži z pluku Azov bojovali o Mariupol až do samotného konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – chyběla jim munice, voda i potraviny.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy: