Komunální volby ve stínu korupce, hádek a rezignací. Co hýbalo sestavou kandidátek?

Volební urna

Komunální volby ve stínu korupce

Co jednotlivé „kandidátky“ ke komunálním volbám ovlivnilo? Hnutím STAN otřásla pražská korupční kauza Dozimetr, ale i rasistické výroky starosty v Poděbradech, v TOP 09 to zase jiskřilo ostrými výroky, hádkami i rezignacemi. „Mrtvou“ značku ČSSD její zástupci v některých regionech skrývají a komunisté ve Zlíně se po nepovedených volbách kandidovat ani nesnaží.

Komunální volby se v Česku konají v pátek 23. a v sobotu 24. září 2022. Které kauzy na poslední chvíli proměnily kandidátní listiny?

Dozimetr a revoluce STAN v Praze

Poté, co v červnu policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v korupční kauze označované jako Dozimetr kvůli hospodaření v DPP třináct lidí včetně náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN), hnutí razantně proměnilo kandidátku v Praze.

Lídrem zůstal náměstek pražského primátora Petr Hlaváček, který nyní ve vedení města zasedá za TOP 09. Z čela kandidátky ale zmizelo osm lidí. Kromě Hlaváčka se v první desítce udržela i místostarostka Čakovic Kateřina Arnotová, která na kandidátce poskočila o dvě místa a v současné době je hned za Hlaváčkem.

Na třetím místě je nově starosta Kolovrat Antonín Klecanda, na čtvrtém nezávislý kandidát a zakladatel platformy Donio David Procházka, na pátém socioložka Pavla Karmelitová, na šestém starosta Vinoře Michal Biskup, na sedmém zastupitelka Prahy 5 Zuzana Hamanová, na osmém poslanec a ředitel Pražského jara Roman Bělor, na devátém předsedkyně pražského mládežnického spolku STAN Arina Dolgopolova a na desátém starostka Klánovic Zorka Starčevičová.

Hlaváček přiznal, že jednou z podmínek, aby v čele kandidátní listiny zůstal, byla její obměna. „Prožil jsem těžké chvíle. Naštvání a vztek se střídaly s pocitem, že nemohu nechat politickou stranu na holičkách,“ zdůraznil na konci června, když představoval svůj nový tým.

Starostům zmizeli lidé i celé kandidátky

Kauza Dozimetr ale měla mnohem širší dopady na celostátní úrovni. Nejen, že kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem v kauze Michalem Redlem rezignoval na svůj post tehdejší ministr školství za STAN Petr Gazdík, podle webu ihned.cz ve čtyřech obcích na Karlovarsku skončily hned čtyři celé kandidátní listy STAN. V dalších regionech odešli jednotlivci.

„Měli jsme avizovaných 21 kandidátek v obcích a městech Karlovarského kraje, bezprostředně po té kauze se čtyři malé stáhly. A ze všech kandidátek v kraji mizí jednotlivci,“ řekl Hospodářským novinám předseda karlovarské organizace STAN Robert Pisár s tím, že je celá aféra velmi poškodila. Několik lidí odešlo například i z kandidátek v jihočeské buňce STAN.

Rasistické výroky starosty ze STAN v Poděbradech

S hnutím Starostové a nezávislí se od říjnových voleb do Poslanecké sněmovny táhne mnoho kauz. Komunální politiku ale výrazně ovlivnila ta poslední, a to především v Poděbradech.

Tamní starosta a člen STAN Jaroslav Červinka měl na červnovém jednání městského zastupitelstva rasisticky mluvit o Romech. Údajně vyprávěl o důtce od okresního úřadu, kterou dostal za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem.

„Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ měl říct. Při vysvětlení na policii tehdy odmítl, že by měl sklony k rasismu a že by chtěl Romy střílet. Za svá slova se Červinka omluvil. Uvedl, že jeho výrok o Romech byl hloupý před 20 lety i nyní. Svou roli podle něj sehrály emoce a únava a jeho vyjádření nebylo myšleno tak, jak nakonec vyznělo.

Červinka přesto v neděli i na popud šéfa STAN Víta Rakušana skončil v hnutí STAN, v pondělí odstoupila celá jeho kandidátka v Poděbradech. V zářijových volbách nakonec všichni budou kandidovat pod značkou Nezávislí kandidáti Poděbrady. Měli tak den na to, aby získali 1 003 podpisů nutných k registraci kandidátky.

Spory v TOP 09 i v pětikoalici

Před uzávěrou kandidátních listin to ale vřelo i v TOP 09. Kvůli kauze Dozimetr předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nepřímo vyzvala svého spolustraníka a pražského zastupitele Jiřího Pospíšila, aby v nadcházejících komunálních volbách už nekandidoval. Pavel Dovhomilja – jeden z obviněných – totiž uvedl, že europoslanec navazoval kontakt s podnikatelem Michalem Redlem. Pospíšilův bývalý poradce Jiří Fremr měl při schůzkách s Redlem vystupovat jménem Pospíšila.

„Na jeho (Pospíšilově) místě bych zodpovědnost vyvodila minimálně v té míře, že bych už nekandidovala (do zastupitelstva) a nezatěžovala tak všechny kolegy,“ řekla v této souvislosti Pekarová webu Lidovky.cz.

Pospíšil je zastupitelem Prahy od roku 2018. Jakákoliv obvinění spojená s korupční kauzou odmítá. Stejně tak odmítl odstoupení z funkcí na pražském magistrátu či z kandidátní listiny.

Jenže mezi Pekarovou Adamovou a Pospíšilem to neskončilo. Kvůli sporu to nakonec jiskřilo i ve vládní pětikoalici (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti).

Europoslance se totiž následně zastal řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS), který se do šéfky Sněmovny ostře pustil na sociálních sítích. „Má milá zlatá. Takže Jiří Pospíšil má odstupovat proto, že jeho bývalý spolupracovník figuruje v kauze jako svědek. Děláš si p*del, Markéto? Záminka. Potřebuješ seknout Jirku. Teď, nebo nikdy. Čistá pomsta za Spolu v Praze. Chápu to. Ale jenom kalíš vodu. Tak to je,“ vzkázal Novotný Pekarové na Twitteru.

Pospíšila ale v Praze vyzvali k rezignaci i někteří jeho koaliční partneři z magistrátu, tedy Piráti i Praha sobě. Ani na jejich výzvu nereagoval a zůstal dvojkou na kandidátce v hlavním městě.

Bývalá radní Priečinská kvůli Pospíšilovi odstoupila

Kvůli tomu, že Pospíšil „nevyvodil politickou odpovědnost“, se rozhodla zrušit svou kandidaturu ve volbách bývalá radní v Praze 5, advokátka Nadežda Priečinská.

„Od vypuknutí kauzy Dozimetr, která má žel přesah také do TOP 09, jsem považovala za samozřejmé, že kdokoliv, na koho dopadne byť jen stín jakékoliv spojitosti s touto kauzou, vyvodí svoji politickou zodpovědnost. To by mělo být přirozené očekávání od strany, kde fungují zdravé očištěné mechanismy,“ napsala podle webu Seznam Zprávy Priečinská v dopise adresovaném předsednictvu a volebnímu manažerovi.

Priečinská měla podle předběžných dohod kandidovat na 21. místě koalice SPOLU (ODS, TOP 09, STAN). Podle posledních průzkumů koalice může získat až kolem 30 křesel z 65.

Místa na kandidátce pro komunální volby do zastupitelstva hlavního města i na Praze 9 se vzdal kvůli Dozimetru i místostarosta Prahy 9 Marek Doležal.

Stoka v Brně

Následky korupční kauzy si nese i hnutí ANO v Brně, které tam před čtyřmi lety ovládlo volby s 23 procenty hlasů. Pak ale na povrch vyplula korupční kauza Stoka, kvůli které šéf hnutí Andrej Babiš zrušil tamní buňku ANO, která měla 200 členů. Také z hnutí odešel někdejší primátor Petr Vokřál. Hnutí tak svou buňku nadále rekonstruuje.

Letos chce ANO usilovat o voliče v patnácti městských částech. Pomoct k vítězství má bývalá ministryně financí Alena Schillerová, která je na kandidátce na 30. místě. Lídrem je místostarosta brněnských Řečkovic René Černý.

Skrytá značka ČSSD

Kandidátní listiny ČSSD poznamenaly loňské sněmovní volby, kdy se strana nedostala přes pět procent, a tak do dolní komory Parlamentu nepronikla. V letošních komunálních volbách tak někteří sociální demokraté svou stranu schovávají a vytvořili si novou značku.

Příkladem je dlouholetý starosta Náchoda a bývalý poslanec Jan Birke. Ten jde do voleb pod značkou Jan Birke pro Náchod. „Rozhodl jsem se, že není potřeba riskovat, ale jít na jistotu. Sociální demokracie v tuto chvíli není v dobré kondici. Já se za ni ale vůbec nestydím, protože na kandidátce budu jako člen ČSSD. Když kandidátka přijde domů, bude tam Jan Birke, člen ČSSD,“ řekl CNN Prima NEWS. Zároveň ale uznal, že kdyby kandidoval pod sociální demokracií, mohlo by to pro něj být ve volbách „komplikací“.

Náměstek primátora za ČSSD v Pardubicích Jakub Rychtecký zase kandiduje za uskupení Žijeme Pardubice.

Zlín bez komunistů

Do zastupitelstva ve Zlíně letos nebudou kandidovat zástupci KSČM. I když je neobvyklé, že tradiční politická strana vynechá komunální volby v krajském městě, zástupci strany usoudili, že u voličů stejně nemají šanci uspět.

Strana ve zlínském zastupitelstvu chybí od minulých voleb v roce 2018, kdy získala 3,71 procenta hlasů. „Propadla“ i v loňských volbách, kdy se s 3,6 procenta nedostala do Sněmovny.

Tagy: