Končí další dodavatel elektřiny a plynu. Zákazníci musí jednat rychle, píší majitelé

Účty

Krach dalšího dodavatele energií

Po Bohemia Energy (BE) a menších firmách Kolibřík Energie a A-Plus ohlásil konec další dodavatel energií. Společnost Ray Energy oznámila, že ukončí činnost během úterý. Zákazníci nepřejdou k dodavateli poslední instance, jako tomu bylo v případě BE, ale osloví je společnost SPP CZ. Do pátku by měla poslat indikativní nabídku a následně zajistit převod odběrného místa.

„Stále jsme věřili, že se nám současnou situaci na energetickém trhu podaří překonat. Čekali jsme, že ve chvíli, kdy do Evropy začne proudit plyn z Ruska, začne se celý energetický trh postupně stabilizovat. Naše předpoklady se nenaplnily,“ uvedli v dopise zákazníkům majitelé Ray Energy Petr Soustružník a Iveta Bicková.

Přestože byly v pondělí dodávky plynu do Evropy nejvyšší za poslední dva měsíce, ceny energií nadále rostly. „Fungování za takto nepředvídatelných podmínek pro nás již nadále není možné,“ doplnili vlastníci společnosti.

Namísto toho, aby zákazníci přešli k dodavateli poslední instance, zajistila Ray Energy možnost dodávek od společnosti SPP CZ. „Tento dodavatel Vám do pátku 19. 11. 2021 zašle indikativní nabídku a následně je schopen obratem zajistit převod odběrného místa. Nabídka je však platná pouze jeden obchodní den, proto je nutné na ni reagovat rychle,“ píší majitelé klientům.

Zákazníci by měli pozastavit platby záloh na účet společnosti a zároveň nahlásit aktuální stavy měřidel příslušným provozovatelům distribučních soustav. „Vzhledem k výkyvům, které i přes zvýšené dodávky plynu stále trvají, a vzhledem k reálně hrozícím blackoutům v Evropě, které ceny ještě zvýší, doporučujeme využít fixaci ceny na 2 roky,“ stojí dále v dopise.

Firma se snažila získat bankovní pomoc, papírování se ale podle vlastníků protáhlo až do poloviny října. „Dne 13. 10. 2021 jsme konečně podepsali záruku od Národní rozvojové banky. Stejný den ukončila svou činnost skupina Bohemia Energy. Následně nám naše banka oznámila, že pozastavuje financování celému sektoru, včetně naší společnosti,“ doplnili majitelé.

Podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karla Havlíčka mohou skončit i další menší dodavatelé. „Je pravda, že ti menší skončit mohou. Vše bude záviset na tom, jak budou nadále stoupat ceny plynu,“ uvedl Havlíček redakci CNN Prima NEWS a dodal, že meziročně stouply tyto ceny desetinásobně.

„Pokud se nakupovalo po dobu mnoha let výrazně levněji a dodavatel není velký, tak nebezpečí, že skončí, je větší než u těch, kteří nabízeli ceny možná o něco větší a díky tomu jsou stabilnější,“ vysvětlil Havlíček.

Dodavatele drtí energetická krize

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu 13. října. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Klienti ze zákona přešli do režimu tzv. dodavatele poslední instance, stovky tisíc z nich již podle informací energetických firem uzavřely smlouvy s novými dodavateli.

Oznámení o ukončení činnosti se kromě samotné Bohemia Energy týká společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Následně ohlásily konec další společnosti – Kolibřík energie s 28 000 klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy.

Tagy:
Evropa elektřina energie dodavatelé ceny Karel Havlíček plyn Rusko konec Bohemia Energy dodavatel poslední instance Ray Energy Národní rozvojová banka Kolibřík energie, a.s. Ray Energy a.s. SPP CZ