Nebudeme platit za tuhle lichvu, zlobí se lidé. Zálohy za energii vzrostly i desetinásobně

Lidé zkoumají, kolik mají zaplatit za energie.

Příběhy lidí a drahé energie

Stále přibývá lidí, kterým po pádu Bohemia Energy dramaticky narostly zálohy. V režimu takzvané poslední instance se ocitly statisíce domácností. Po přechodu k novému dodavateli musí řada z nich sáhnout hluboko do kapsy, výjimkou není až desetinásobné navýšení záloh.

V současnosti již bývalý klient Bohemia Energy John C. Kuba z Podivína na Břeclavsku se před dvěma lety rozhodl změnit dodavatele plynu a elektřiny. Od letošního prosince měl přejít pod Innogy. Tato společnost se stala shodou okolností i jeho dodavatelem poslední instance a měsíční zálohu na plyn zvýšila panu Kubovi téměř čtyřnásobně.

„Za plyn, který byl kolem sedmi tisíc, najednou chtějí 27. Dneska Johnovi přišel akorát e-mail a SMS zpráva, že nezaplatil zálohy a on vůbec neví komu. Jak může vědět, že tohle je jeho dodavatel poslední instance nebo není? Mně to přijde jednak ujetý, cena je přemrštěná,“ popisuje přítel pana Kuby Petr Dam.

Díky dohodě ministerstva průmyslu a obchodu, energetického regulačního úřadu a dodavatelů poslední instance (DPI) by měla listopadová záloha panu Kubovi klesnout na polovinu, v prosinci by pak měl zaplatit 60 procent. Stále je to však dvakrát víc než dřív.

„Zálohy v režimu DPI nastavujeme na základě historické spotřeby zákazníků, tedy dat, která jsme obdrželi od distributora, respektive od operátora trhu s elektřinou,“ píše se na stránkách společnosti Innogy. „Nehodláme zaplatit. Jako komu? Za co? Za tuhle lichvu?“ vzkázal Dam.

Všichni lidé, kteří hledají nové dodavatele, doufají, že ceny za energie brzy začnou klesat. Zejména někteří senioři a matky samoživitelky už teď kvůli tomu balancují na hraně chudoby.

Tagy: