Za pohřby si připlatíme o desítky procent více. Na vině je raketové zdražování energií

Pohřby dramaticky zdraží.

Drahé pohřby

Poslední rozloučení se zesnulými bude dražší, ceny stoupnou i o desítky procent. Majitelé pohřebních služeb a krematorií se odvolávají především na dramatický růst cen energií, zdražení benzínu i rostoucí ceny dřeva, které se promítnou do hodnoty rakví. „V tuhle chvíli tvoříme nový ceník, ceny zvýšíme od ledna,“ říká Martin Málek mluvčí Služeb města Jihlava, které provozují tamní krematorium i pohřební službu.

Někde už ale museli zdražit okamžitě. Ladislav Kopal na Českolipsku nedávno zprovoznil zatím poslední krematorium v Česku, první od roku 1991. Smlouvu na dodávku plynu ale ke své smůle uzavřel s Bohemia Energy. Rychle si našel nového dodavatele, ale za plyn teď platí o 300 procent víc. „V téhle situaci jsme museli zpopelnění zdražit ihned, řádově půjde o stokoruny,“ říká Kopal.

Zdražení kremace je ale teprve začátek, další nárůst cen přijde na přelomu roku. „Zatím ceny držíme, ale naši obchodní partneři, třeba výrobci rakví, už avizovali, že zdražovat se bude. Všichni teď jen vyčkávají, o kolik nahoru půjdou ostatní,“ popisuje Jaroslav Egrt, spolumajitel pohřební služby v Liberci.

Za všechno můžou energie

Zásadní položkou jsou energie. „Žeh v peci je na plyn, chladící zařízení, které v márnicích musí běžet nonstop, je na elektřinu,“ vysvětluje Martin Málek z jihlavských městských služeb. „Kdo teď zaplatí řekněme 26 tisíc korun, bude muset počítat s tím, že po Novém roce to bude řekněme o osmnáct set víc,“ propočítává Ladislav Kopal, který kromě krematoria provozuje jednu z největších severočeských pohřebních služeb.

Podle expertů se ale majitelé pohřebních služeb musejí připravit na to, že zdražení jim nemusí pokrýt zvýšené náklady. „Kupní síla lidí je limit, je evidentní, že řada lidí zatáhne za ruční brzdu a začne šetřit. A ti přesto, že ceny za pohřební služby jsou v Česku výrazně nižší než v západní Evropě, tam za obřad a kremaci se vším všudy zaplatíte obvykle dvouapůlnásobek průměrného platu, u nás je to necelý jeden plat,“ upozorňuje Jaroslav Mangl, expert v oboru pohřebnictví. „Obáváme se, že vzroste zájem o tzv. ekonomické pohřby, to znamená pouhé zpopelnění bez obřadu,“ dodává Martin Málek z Jihlavy.

Stát prostřednictvím obcí platí tzv. sociální pohřby, v případě, že zemřou lidé bez majetku a příbuzných. Ročně to jsou stovky případů.

Tagy: