Konec a zvonec, jásá Flegr. Ukončí nová varianta definitivně covidovou noční můru?

Show Jana Krause 2. září 2020, Jaroslav Flegr

Prymula o nadstandardní péči ve zdravotnictví

V některých evropských zemích se dostávají do popředí nové subvarianty omikronu s názvem BQ.1 a BQ.1.1. Druhá jmenovaná je podle evolučního biologa Jaroslava Flegra vůbec první koronavirovou variantou, která oproti všem svým předchůdcům sice obchází imunitu, ale zároveň nezpůsobuje vlnu hospitalizací. Expert ve svém příspěvku rovněž naznačil definitivní vítězství lidí nad covidem.

„Už je to tady! Nejnovější varianta BQ.1.1 leckde převládá, ale vlna hospitalizací se tam nekoná. Je to první varianta, která oproti všem předchozím variantám obchází imunitu a přitom nezpůsobuje vlnu hospitalizací. Ty předchozí posílaly do nemocnic lidi bez imunity. Konec, zvonec,“ přišel Jaroslav Flegr s pozitivní předpovědí.

Evoluční biolog se v začátcích covidové pandemie zviditelnil i svými obzvlášť pesimistickými předpověďmi, v čemž se lišil od jiných expertů. Nyní Flegr upozorňuje na pozitivní vlastnosti varianty BQ.1.1, která se vyznačuje vysokou nakažlivostí, ale menší klinickou nebezpečností pro člověka. Tyto aspekty jsou výhodné pro samotný vir, ale i pro lidskou populaci.

Situaci posledních dnů si pochvaluje například i epidemiolog a bývalý „covidový“ ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten před časem ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil i variantu BQ.1.1. „V Německu řeší nové varianty – BQ.1, BQ.1.1 a BF. První jmenované se říká ‚pekelný pes‘, což je vyloženě děsivé. Těžko ale říci proč,“ mírnil epidemiolog možné obavy.

Ani podle imunologa Václava Hořejšího neexistují žádné důkazy o tom, že by varianty BQ.1 či BQ.1.1, které se vyskytují i v dalších evropských státech, byly nebezpečnější než ty dosavadní. Jak zmínil Flegr, v žádné z těchto zemí dramaticky nestoupají počty hospitalizovaných či mrtvých v důsledku onemocnění covidem.

Modely Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) již na konci října předpovídaly, že BQ.1 a její podvarianta BQ1.1 se stanou dominantní covidovou mutací zhruba od poloviny listopadu do začátku letošního prosince.

Tagy: