Muž jel pro kojeneckou výživu, skončil v poutech. Číňané mají dost lockdownů, odpor sílí

Takhle vypadá lockdown ve městě Kanton

Covid v Číně

Sebevraždy, vyhrocené potyčky s policií a také sto tisíc chybějících dělníků v největší světové továrně na iPhony. Čínská strategie nulové tolerance k nákaze COVID-19 si vybírá svou daň. Změny ale tamní úřady podle všeho nechystají. Tento týden byla Pekingská univerzita uzavřena kvůli jedinému odhalenému případu.

Absolutní bezmoc. Mladá žena klečí nad mrtvou matkou, která vyskočila z dvanáctého patra. Byla zoufalá. Město u hranic s Mongolskem se ponořilo do dalšího lockdownu. Tentokrát kvůli dvěma případům covidu.

Jednoho muže zastavili na cestě z uzavřené oblasti poblíž Pekingu. S nožem v ruce vysvětluje, že se nehodlá vracet. Jede pro kojeneckou výživu pro svého syna. Projíždí zátarasy, ale za chvíli končí v poutech. Před zatčením ho celého osprchují dezinfekcí.

Dvacetimilionový Peking má přitom méně případů než dvakrát menší Česko. „Měli bychom upravit svůj přístup. Přehnané vynucování protipandemických opatření a lockdowny nemusí být jediným řešením,“ řekl mluvčí Národní zdravotní komise Mi Geng.

Prázdná slova, která mají Číňany uklidnit. Na některých místech jim totiž dochází trpělivost. Nezvykle prudké střety s policisty se odehrály například v jihočínském Kantonu. Dělníci z největší výrobny iPhonů na světě zas prchali, protože se na ubytovnách objevil covid a báli se lockdownů.

Museli ale pěšky, protože je do veřejné dopravy nepustí. Z oken jejich pokojů mezitím vyhazovali věci, které tam bývalí zaměstnanci nechali. Firma potřebuje nabrat co nejdříve nové zaměstnance, v továrně jich chybí asi sto tisíc. Pro firmu Apple to před Vánocemi znamená velký problém. Ze závodu ve střední Číně totiž pochází asi polovina všech vyrobených iPhonů.

Tagy: