Konec bojů už na jaře? Experti popsali čtyři scénáře vývoje války na Ukrajině

Skončí válka už příští rok, nebo se protáhne až do roku 2024? Nad tím se zamysleli vojenští experti oslovení BBC, kteří představili odlišné pohledy na budoucí vývoj války na Ukrajině. Podle některých ustane střelba už na jaře, jiní očekávají, že válka jen tak neskončí.

Válka na Ukrajině se pozvolna přelévá do roku 2023 a prakticky nikdo už nedoufá, že by se podařilo konflikt letos ukončit. Jak dlouho ale ještě boje na východě Evropy potrvají?

Scénář 1: Na jaře přijde ruská ofenzíva

Britský expert Michael Clarke, zástupce ředitele Institutu strategických studií, se obává, že válka v příštích měsících jen tak neskončí. Zima podle něj výrazně zvolnila tempo válčení a obě strany se nyní soustředí na přeskupení sil.

Z toho podle něj může profitovat i Rusko, které potřebuje dostat na frontu tisíce nových branců. Vladimir Putin prozatím přiznal, že poslal do války „jen“ 50 tisíc z avizovaných 300 tisíc vojáků, uvedla BBC. Většina rekrutů se nejspíš stále zaučuje. Clarke proto očekává, že Rusko na jaře spustí s posilami další ofenzívu, která určí, jak se bude válka dále vyvíjet.

Scénář 2: Ukrajina bude mít do jara vyhráno

Docela jiný průběh bojů předpověděl ruský analytik Andrej Piontkovskij, který pobývá v USA. Ten očekává, že Ukrajina vyžene Rusy ze všech okupovaných území včetně Krymu, a to nejpozději na jaře.

Podle něj Ukrajinci bojují s odvahou a odhodlaností, s jakou se v moderní historii nikdy nesetkal. Piontkovskij se navíc domnívá, že spojenci Kyjeva si uvědomují, co je v sázce, a budou proto Ukrajinu nadále podporovat.

Už v příštích týdnech a měsících spustí Ukrajina podle Piontkovského ofenzívu vedenou směrem na Melitopol a následně osvobodí Krym.

Scénář 3: Válka ještě potrvá dlouho

Poněkud skeptičtější je Barbara Zanchettová z King's College v Londýně, podle ní nyní nic nenasvědčuje tomu, že by měla válka na Ukrajině v dohledné době skončit. Zanchettová předpokládá, že zima obě strany konfliktu velmi otestuje, skutečný konec ale údajně nezpůsobí postup na frontě.

Zanchettová se totiž domnívá, že válku může ukončit jen Rusko. A to nikoli na bojišti, ale v Kremlu. Západ by proto měl vytvářet na Moskvu nadále silný ekonomický i politický tlak, míní expertka, která počítá s tím, že válka v roce 2023 neskončí.

Scénář 4: Ukrajina brzy získá Krym

To americký generál ve výslužbě Ben Hodges se dlouhého konfliktu neobává. Válečné karty jsou podle něj nyní rozdané tak, že Ukrajina už prakticky nemůže prohrát. Zima podle něj sice válku zpomalí, už v lednu by ale Kyjev mohl spustit rozhodující ofenzívu s cílem osvobodit Krym.

„Když vidím odhodlání ukrajinského lidu a vojáků, zároveň zlepšující se logistiku Kyjeva, tak nevidím žádné jiné východisko než porážku Ruska,“ sdělil Hodges pro BBC.

Tagy: