Konec chudnutí v Česku. Těšte se na rekordní růst mezd, firmy na to mají, predikuje ekonom

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí reálně klesla, hlásí analytici.

Ekonomové Kovanda a Pikora k inflaci

Volný pád životní úrovně Čechů by se měl v příštím roce zastavit. Lidé se totiž dočkají růstu reálných mezd, které kvůli vysoké inflaci už téměř dva roky klesají. Podle analýzy České národní banky si firmy nyní mohou dovolit přidávat a zaměstnanci se proto mohou těšit na zlepšení své finanční situace.

Letošní rok bude ve znamení dalšího chudnutí. Od příštího roku se ale situace razantně změní. Dokládá to výpočet Trinity Bank, která vychází z dat inflační prognózy ministerstva financí a vývoje nominálních mezd od České národní banky. Z výpočtu navíc vyplývá, že růst bude nadprůměrný a nejvyšší od předpandemického roku 2019.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úsporný balíček připraví zaměstnance o peníze. Spočítejte si, o kolik přijdete

„V očištění o inflaci by totiž mzdy v Česku měly stoupnout o 3,9 procenta. Klíčovým důvodem reálného růstu mezd v příštím roce bude razantní pokles meziroční inflace, k němuž dojde hned zkraje příštího roku,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Radní České národní banky predikují, že na začátku příštího roku uvidíme inflaci na úrovni tří procent. „Navýšení výdělků, které v příštím roce bude nominálně odpovídat necelým sedmi procentům, by tak mělo inflaci s poměrně výraznou rezervou překonat,“ řekl dále Kovanda.

Podle dat by reálný růst mezd měl být 3,9 procenta, čímž ukazatel překoná i průměr let 1994 až 2023. Ten totiž odpovídá pouhým 2,8 procenta.

Letos se ale lidé musí ještě připravit na to, že o peníze budou kvůli inflaci přicházet. Růst mezd totiž nepokryje vysoké zdražování. Podle Kovandy klesnou mzdy druhým nejvýraznějším tempem od roku 1993. Ještě hůře se totiž pracovníci měli v minulém roce. Loni totiž klesla reálná mzda o 8,5 procenta, letos pak o 2,5 procenta.

Stát bude propouštět

V příštím roce ale nedojde jen ke zlepšení životní úrovně českých zaměstnanců. Na trhu práce se totiž objeví změny, které nebyly v poslední době tak časté. Stát se například chystá na rušení některých pracovních míst.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by k odchodům mělo docházet v rámci úřadů a ministerstev. „Od prosince 2021 to číslo bude už okolo 1 200 až 1 300 pracovních pozic. V mém resortu to není vůbec málo. K 1. lednu navrhuji snížit počet pracovních pozic o 400,“ řekl Stanjura v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Ministr ale upozorňuje, že se najednou nerozdá 400 výpovědí. „K prvnímu nebudeme nabírat nové lidi a ti ostatní odcházejí,“ dodal Stanjura, který zároveň připomněl rekordně nízkou nezaměstnanost v České republice.

Více o tématu propouštění a úspor v pořadu Partie Terezie Tománkové můžete vidět v zde:

Tagy: