Máme rozhledny, Polsko dálnice, kritizovala Matesová dotace. Nastínila i další vývoj mezd

Ekonomka Jana Matesová byla hostem pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka

Co na to vaše peněženka 10.10.2023

Zatímco jsme postavili spoustu rozhleden, Polsko vybudovalo dálnice, okomentovala český přístup k dotacím Jana Matesová, dlouholetá zástupkyně České republiky při Světové bance. Podle ní Polsko dokázalo peníze čerpané z Evropské unie využít mnohem lépe.

Důvodem, proč Polsko dokáže České republice tak dobře konkurovat v dopravních nákladech a atraktivitě pro investory, aby rozšiřovali své podnikání nebo zahajovali nové, byla jeho schopnost čerpat dotace. „Stejně jako Polsko, zejména od roku 2004, jsme měli veliký přístup k Evropským penězům. Ale zatímco máme spoustu rozhleden, Polsko má dálnice,“ konstatovala Matesová v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Co potřebuje česká ekonomika? Podle Zajíčka je klíčová energetika a dopravní infrastruktura

A podobného názoru je i ekonomka Ilona Švihlíková. „U nás taková ekonomická politika úplně chybí a to se netýká jen této záležitosti. Obecně se nesleduje dlouhodobý benefit,“ zdůraznila s tím, že máme špatně nastavený systém řízení veřejných financí.

Podle Švihlíkové si je třeba přiznat, že v Polsku dělají spoustu věcí lépe, a to nejen ohledně modernizace infrastruktury. „Pro nás je to neskutečně varovné zamyšlení, i když i to je možná příliš slabé slovo. Československo mělo obrovský náskok před Polskem, ale všechno jsme promrhali. Už se jako na vyspělejší země nekoukáme jenom na asijské státy, ale i na naše sousedy, kteří dříve neměli tak vysokou životní úroveň jako my,“ varovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ekonomky se rovněž dotkly i vývoje mezd v příštích měsících, pokles reálné mzdy bude podle nich s největší pravděpodobností pokračovat. Matesová však poznamenala, že velmi záleží na tom, jaká se udrží nálada ve společnosti, jelikož nízké mzdy nejsou dlouhodobě udržitelné. „Čili ty podniky, které mají vysokou ziskovost, mzdy zvýší a ty ostatní začnou třeba ztrácet pracovníky nebo krachovat,“ uvedla.

Tagy:
dálnice Polsko investice Jana Matesová rozhledna Ilona Švihlíková Česko Co na to vaše peněženka ekonomika