Konec divadel a všech sportovních akcí. Prymula nastínil plán omezení

Ilustrační snímek

Jaká zpřísněná opatření Česku hrozí?

Zpřísněná opatření proti šíření nového koronaviru, která v pátek oznámí ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), se budou týkat kultury. Deníku Mladá fronta Dnes (MfD) Prymula řekl, že se například jedná o úplném uzavření divadel. Dalším opatřením má být podle informací Seznam Zpráv zrušení všech sportovních akcí po dobu dvou týdnů.

Jak uvádí web Seznam Zprávy, uzavřít by se od pátku měla všechna vnitřní sportoviště, včetně fitness center či bazénů. Zároveň by se měly na dva týdny ukončit veškeré sportovní akce, nejen amatérské, ale i profesionální.

Zrušit by se měly také všechny kulturní akce. „Ohledně kultury opatření rozhodně budou,“ řekl Prymula pro MfD. Podle deníku nebudou probíhat koncerty ani promítání kin. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu avizoval, že další omezení kulturních akcí nepodpoří, pokud nedostane více peněz na záchranu kultury.

Prymula chce také zavést opatření, které má snížit přenos viru mezi rodinnými příslušníky. Nakažený člen rodiny by mohl strávit karanténu v hotelu. „Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely,“ řekl ministr.

Zpřísněná opatření oznámí v pátek

Ministr ve středu hovořil také o možnosti přesunout do hotelů část hospitalizovaných s koronavirem. Rádiu Impuls Prymula řekl, že by mělo jít o lidi, kteří nepotřebují zdravotní péči, pouze čekají na umístění do sociálních zařízení. Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek v reakci na to řekl, že asociace zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi. K dispozici by měly být hlavně hotely, které jsou nyní uzavřené.

O zavedení zásadnějších opatření proti šíření nemoci COVID-19 s platností od pondělí Prymula informoval ve středu. Uvedl, že opatření se nedotknou ekonomiky, ale volnočasových aktivit a budou platit dva týdny. Opatření ministr oznámí v pátek.

Lidí nakažených novým koronavirem v Česku v posledních týdnech výrazně přibývá. Denní přírůstek pozitivně testovaných v úterý poprvé překročil čtyři tisíce. Od březnového začátku epidemie už bylo v zemi potvrzeno přes 92 tisíc případů nákazy, zhruba polovina z nich za září.

V poslední době navíc v Česku rychle přibývá hospitalizovaných, za poslední týden počet lidí s COVID-19 v nemocnicích vzrostl o víc než polovinu na 1 563. Ještě výrazněji stouplo množství hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu, a to o tři čtvrtiny na 354.

Tagy: