Konec prázdnin ve znamení extrémních teplot. Výhled počasí odhaluje, jaký bude závěr léta

Počasí (17.8.2023 6:09)

Začátek druhé poloviny srpna bude patřit mezi nejteplejší od roku 1931. Ve svém výhledu počasí to uvádějí experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jedná se tak o protiklad posledních tří týdnů, kdy v České republice panovaly podprůměrné teploty. Ani závěr léta se však neobejde bez srážek a bouřek.

V týdnu od 14. srpna podle meteorologů dochází k výraznému vzestupu teplot. „Průměrné týdenní teploty se tak dostanou do extrémních hodnot. To znamená, že týdenní období přibližně od začátku druhé poloviny srpna bude patřit mezi nejteplejší od roku 1931,“ uvedli v přehledu experti.

Teploty by se v týdnu od 14. do 20. srpna měly pohybovat mezi 26 a 33 °C. „V druhé polovině příštího týdne – od 21. do 28. srpna – začnou teploty pozvolna klesat, ale týdenní teplota zůstane i tak nadprůměrná,“ pokračují odborníci. Teploměry v tomto období naměří v průměru od 24 do 29 °C.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku řádily silné bouře. Prahu zasypaly kroupy, voda zaplavila i Státní operu

V následujících dvou týdnech do 10. září se očekávají teploty na rozhraní průměrných a nadprůměrných hodnot. „Celkově bude období od 14. srpna do konce první dekády v září teplotně nadprůměrné,“ předpovídají meteorologové.

Blíží se vydatné srážky

Týden na přelomu srpna a září s sebou přinese teploty v rozmezí od 20 do 26 °C, o překvapení se může postarat období od 4. do 10. září, kdy teploty mohou vystoupat až ke 30 °C.

Z pohledu týdenních úhrnů srážek se v období od poloviny srpna do začátku září neočekávají výrazné rozdíly v jednotlivých týdnech. „První předpovědní týden bude bez plošně výrazných srážek, ale lokálně v bouřkách se mohou vyskytnout i vydatné srážky,“ konstatovali experti.

V dalších týdnech by se pak srážkové úhrny měly udržovat kolem normálu. „Ovšem s velkou nejistotou v posledním předpovědním týdnu. Celkově bude období od poloviny srpna do 14. září srážkově průměrné,“ dodali. Pro podrobnou předpověď pro následující dny klikněte zde.

Tagy: