Sledujte RADAR: Udeří extrémní bouřky. Meteorologové vydali výstrahu pro celé Česko

Silné bouřky se prohnaly Českem

Počasí (17.8.2023 6:09)

Celý čtvrtek by lidé v Česku měli vyhlížet bouřky. Výstraha před těmi silnými totiž platí až do půlnoci pro celou republiku. Hrozí přívalové deště a vytopení sklepů či podchodů. Teploty budou ryze letní, měly by se pohybovat mezi 26 a 30 °C. Co přinese blížící se víkend?

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, zpočátku místy i skoro jasno, zrána se mohou ojediněle objevit mlhy. Během dne, zejména odpoledne a večer, do republiky opět dorazí přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle i silné. Z toho důvodu meteorologové vydali také výstrahu, která platí pro celou republiku až do půlnoci.

„Očekává se výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny přes 30 mm. Ojediněle se mohou rozvodnit malé toky, zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvádějí experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČTĚTE TAKÉ: V Česku řádily silné bouře. Prahu zasypaly kroupy, voda zaplavila i Státní operu

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně,“ doplnili meteorologové.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nejvyšší teploty se ve čtvrtek budou pohybovat mezi 26 a 30 °C, v horách kolem 21 °C. Vát bude slabý proměnlivý, přes den přechodně východní až jihovýchodní vítr o síle do 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V noci na pátek bude skoro jasno až polojasno, místy může být přechodně až oblačno. Ojediněle se očekávají přeháňky nebo i bouřky. Nejnižší teploty klesnou k 18 až 14 °C.

Riziko bouřek bude místy platit i v pátek, a to zejména na horách. Bude polojasno až oblačno, k večeru by srážky měly ustávat, stejně tak by oblačnosti mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 27 a 31 °C.

A co přinese víkend? V sobotu bude jasno až polojasno, od západu však přechodně může dorazit oblačnost. Ojediněle se čekají přeháňky či bouřky. Denní teploty opět přesáhnou tropickou třicítku, budou se pohybovat mezi 29 a 33 °C.

V neděli bude jasno až polojasno, během dne oblačno místy s přeháňkami a bouřkami, které by měly udeřit zejména v severní polovině území. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 28 a 32 °C, na jihovýchodě však vystoupají až k 34 °C.

Tagy: