Konečná: Obíráme lidi a financujeme granáty. Mají se Rusáci zastavit u Košic? vyjel Pospíšil

360° (32)

Evropskou unií schválený balík finanční pomoci Ukrajině pohoršil europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM). Ta v pořadu 360° na CNN Prima NEWS naříkala, že míří obrovské množství peněz na granáty, ale evropští zemědělci jsou kráceni na dotacích a chybí peníze i v jiných oblastech. Proti tomu se tvrdě ohradil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který zdůraznil, že jde o bezpečnost celé Evropy, protože ruský prezident Vladimir Putin se jen tak nezastaví a mohl by dojít až ke Košicím nebo k hranicím s Českem.

Lídři zemí Evropské unie v Bruselu jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 1,2 bilionu korun. Konečná ale zkritizovala rozdělování peněz. „Evropa nám v podstatě hoří. Zemědělci jsou kráceni na dotacích, zaměstnanci jsou kráceni úplně na všem, důchodci jsou kráceni, ale jediné peníze, které se vždy najdou, jdou na Ukrajinu,“ upozornila europoslankyně a dodala, že s hrůzou zjistila, že se berou peníze z programu na screening zdraví evropských občanů, aby se kupovaly granáty na Ukrajinu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krym byl pod mohutnou raketovou palbou Ukrajiny. Zasaženo bylo i klíčové letiště Belbek

Popíšil ale podotkl, že na Ukrajinu jdou peníze, které si Evropská unie z velké části půjčuje a Ukrajina dělá to samé. „Vy vytváříte dojem, jako bychom posílali Ukrajině peníze a ona žila v nějakém blahobytu. Jde o bezpečnost Evropy. Ve chvíli, kdy Ukrajina padne, máme Rusáky, což možná uvítáte, ve střední Evropě,“ osočil Konečnou Pospíšil.

Podle něj se ruský prezident Vladimir Putin jen tak nezastaví. „Podle vaší teorie se má přestat pomáhat Ukrajině? A kam tedy Putinovo vojsko máme nechat dojít? Do Kyjeva? Ke Košicím? On se nezastaví, půjde dál na západ a skončí v Košicích a možná na hranicích s Českou republikou. Vy ho možná budete vítat,“ pokračoval Pospíšil.

Taková slova ale Konečná označila za demagogii. „Tohle je ničím nepodložená domněnka. Není pravda, že by tady někdo, jak vy demagogicky tvrdíte, chtěl Rusy. Jde o to, abychom si konečně sedli k jednáním a řekli si, co může být vítězství a možná to mohou za vítězství  považovat obě strany a ta válka skončí,“ míní Konečná.

Tagy: