Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci

Ruský prezident Vladimir Putin na akci předávání státních vyznamenání

Putin o rozhovorech s Kyjevem

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS označil stažení ukrajinských vojáků z východu a jihu Ukrajiny za podmínku pro rozhovory s Kyjevem. Ukrajinské jednotky musí podle šéfa Kremlu opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy regiony, které Rusko částečně okupuje. Jakmile Kyjev začne vojska stahovat a zaváže se nevstoupit do NATO, Moskva přeruší palbu a bude připravena k jednání, cituje TASS ruského vůdce. Tento požadavek však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v rozhovoru pro Sky News za ultimátum. Dodal, že Putin postupuje stejně jako diktátor Adolf Hitler.

Putin se v pátek k možnosti jednání s Ukrajinou vyjádřil na setkání s vedením ruského ministerstva zahraničí, učinil tak krátce před začátkem mezinárodního summitu o míru na Ukrajině, který se bude o víkendu konat ve Švýcarsku, a očekává se na něm účast devíti desítek zemí a organizací. Moskva na něj pozvaná nebyla. Cílem setkání je mimo jiné najít způsob, jak v budoucnu do mírového procesu zapojit obě strany.

ČTĚTE TAKÉ: Neprůstřelné vesty a cestovní laboratoř. Putin po atentátu na Fica obrňuje vlastní ochranku

Ukrajina se brání ruské vojenské agresi už 842 dní. Invazní síly ovládají přibližně pětinu ukrajinského území – část Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti. Kromě toho Moskva v roce 2014 anektovala v rozporu s mezinárodním právem ukrajinský poloostrov Krym.

„Ukrajinská vojska musí být zcela stažena z Doněcké a Luhanské lidové republiky, Chersonské a Záporožské oblasti. Upozorňuji: z celého území těchto oblastí v jejich administrativních hranicích, které existovaly v době jejich uvedení na Ukrajinu,“ prohlásil šéf Kremlu, přičemž v prvních dvou případech použil termíny, které Moskva používá pro Doněckou a Luhanskou oblast. Takzvaná Doněcká lidová republika (DNR) a Luhanská lidová republika (LNR) jsou mezinárodně neuznané proruské separatistické útvary, které Moskva nejprve podporovala a po rozsáhlé invazi na Ukrajinu se je rozhodla anektovat.

Podle TASS šéf Kremlu stanovil celkem čtyři podmínky pro jednání s Ukrajinou: kromě stažení ukrajinských vojáků ze čtyř ukrajinských oblastí a formálního slibu Kyjeva nevstoupit do NATO Moskva požaduje také neutrální a bezjaderný status Ukrajiny a zrušení všech západních sankcí proti Rusku. Podle agentury AP zmínil Putin i omezení ukrajinských ozbrojených sil a ochranu zájmů rusky mluvícího obyvatelstva země.

Putin stupňuje požadavky jako Hitler, řekl Zelenskyj

„Putinovy vzkazy jsou ultimátum,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro Sky News na otázku, co si myslí o tomto návrhu. Ani přistoupení na tuto podmínku by totiž podle Zelenského Putina nezastavilo. „Chce tu část našich území, které okupují ruské jednotky, ale i další část, která okupována není,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podle Zelenského Putin používá podobnou taktiku, jako Hitler, který při vyjednávání se západními zeměmi stupňoval své požadavky. „Těmto vzkazům nesmíme důvěřovat, protože Putin jde stejnou cestou. Nyní mluví o čtyřech regionech, dříve mluvil o Krymu a Donbasu,“ připomněl Zelenskyj, který považuje ruského prezidenta za novou tvář nacismu.

Podle Podoljaka Rusko válku ukončit nechce

Podoljak v reakci na síti X napsal, že Moskva nepřišla s žádnými novými „mírovými návrhy“. Vyslovila prý pouze „standardní agresorskou sestavu“, která už zazněla mnohokrát, napsal prezidentský poradce. „Návrh Ruska vypadá takto: 1. Dejte nám svá území. 2. Vzdejte se své suverenity. 3. Zůstaňte nechráněni (žádné členství v aliancích). 4. Zrušte (spolu se západními zeměmi) všechny sankce zcela a hned, abychom mohli naplnit naši militarizovanou ekonomiku a více investovat do informačních provokací po celém světě. 5. Urychleně napravme ne/selhání' Ruska na úkor Ukrajiny,“ dodal Podoljak, podle něhož Rusko ve skutečnosti válku ukončit nechce.

Agentura Reuters poznamenala, že Putinovy podmínky jsou zcela v rozporu s tím, co požaduje Ukrajina. Kyjev už dříve uvedl, že mír může být založen pouze na úplném stažení ruských invazních sil z ukrajinského území a na obnovení ukrajinské celistvosti. Také agentura AP píše, že podmínky Moskvy budou pro Ukrajinu nepřijatelné a připomíná mimo jiné její záměr vstoupit do NATO. Putinovo vyjádření představuje moment, kdy jasně stanovil své podmínky pro ukončení války, ale neobsahuje žádné nové požadavky, podotkla AP. Kreml už dříve uvedl, že Kyjev by měl uznat ruské územní zisky a upustit od své snahy o vstup do NATO.

VIDEO: Zelenskyj a Biden podepsali novou dohodu. Co všechno obsahuje?

Putin, na jehož příkaz před více než dvěma roky Rusko rozpoutalo největší konflikt v Evropě od druhé světové války, během svého pátečního jednání s představiteli ruské diplomacie také řekl, že se svět přiblížil k bodu, odkud není návratu. K současnému mimořádně nebezpečnému stavu podle něj vedl egoismus a arogance západních států. „Výzvy ke strategické porážce Ruska, které disponuje největším arzenálem jaderných zbraní, ukazují na nehorázný avanturismus západních politiků,“ pronesl Putin.

Šéf Kremlu podle agentury Reuters také prohlásil, že současný západní model globální bezpečnosti se zhroutil a je třeba najít způsob, jak spolupracovat s Ruskem. Podle šéfa Kremlu je čas diskutovat o novém systému bezpečnosti, Rusko je podle jeho slov otevřené diskusi se všemi, včetně NATO.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci opět pálili na Rusko zbraněmi z USA. Obávaný raketomet měl zabít několik vojáků

Tagy: