Začínám nejkrásnější cestu. Matúš zastřelený v Bratislavě před smrtí sdílel dojemný vzkaz

Policisté pátrají po útočníkovi, který v Bratislavě usmrtil dvě osoby.

Střelba v Bratislavě byla nejspíš činem z nenávisti

„Konečně se akceptuju,“ napsal na Instagramu jen dva měsíce před smrtí Matúš, jeden z mladíků zabitých při středečním střeleckém útoku v Bratislavě. V příspěvku na sociální síti se podělil o výrazné zlepšení svého psychického stavu. Ve vzkazu plném naděje také vyjádřil radost ze života i vděk blízkým.

„Před zhruba dvěma měsíci mi ‚přeplo‘ v tom nejlepším smyslu tohoto slova. Konečně se cítím pěkně, žiju v momentě a neshazuju se 24/7,“ otevřel Matúš příspěvek o své cestě k přijetí sebe sama. „Chodím ven bez toho, abych dvacet minut až hodinu běhal po bytě se záchvatem úzkosti,“ svěřil se sledujícím s vývojem duševního zdraví.

„Konečně se akceptuju do velké míry takový, jaký jsem. Odpouštím i malému Matúškovi věci, za které se stále obviňoval. Konečně nebojuju sám se sebou nebo proti sobě, ale bojuju za to, abych se měl co nejlépe,“ vylíčil v příspěvku svůj posun.

Matúš zároveň vyjádřil vděk za svoji současnou situaci i naději do budoucnosti: „Bez lidí, které mám okolo sebe, bez psychiatrické pomoci, léků na úzkost a dalších faktorů, bych nebyl na začátku asi nejkrásnější cesty, po které teď kráčím. Ti, kteří si mě pamatují jako ‚stejně všichni zemřeme‘ člověka, to vědí nejlíp. Nečekal bych, že to někdy řeknu, ale dá se to. A bude mi ještě líp.“

Útočník při středečním útoku z nenávisti, zacíleného proti LGBTQ komunitě, zastřelil v Bratislavě dva lidi. Než ho policie dopadla, spáchal sebevraždu. Ve čtvrtek proběhla před slovenským velvyslanectvím v Praze pietní akce. Vzkazem či položenou svíčkou uctily památku obětí v průběhu dne stovky lidí.

Tagy: