Kdo mohl stát za masakrem v Bratislavě? Juraj K. měl dlouhý seznam nepřátel, tvrdí expert

Policisté střelbu v Bratislavě vyšetřují.

Co se stalo ve středu večer v Bratislavě?

Pátrání po útočníkovi, který ve středu večer v centru Bratislavy usmrtil dva muže a jednu ženu zranil, je u konce. Policisté oznámili jeho dopadení ve čtvrtek ráno – našli ho však už mrtvého. Slovenská média nyní zveřejňují informace o jeho údajné totožnosti i případných motivech. Kdo byl Juraj K., který měl chladnokrevně ukončit dva lidské životy?

Veřejnost od okamžiku, kdy se o brutálním útoku dozvěděla, pátrala po tom, kdo a proč v Bratislavě střílel. Jak informují slovenská média i bezpečností expert Radovan Bránik, jednat se mělo o 19letého studenta Juraje K. Ten před svým činem na Twitteru sdílel extremistický manifest, který byl namířený proti Židům a LGBT komunitě.

Právě on by měl mít na svědomí střelbu, která zazněla ve středu kolem 19. hodiny v Zámocké ulici v centru slovenské metropole. Mladý útočník měl v tamním baru střelou do hlavy usmrtit dva muže, jedním z nich byl číšník podniku Tepláreň Matúš. Dále postřelil i ženu, ta se zraněním skončila v nemocnici.

Oběti se ničím neprovinily

Majitel baru Roman Samotný novinářům řekl, že dvě oběti vraha seděly na lavičce a pily limonádu. „Byli to mladí milí lidé, kteří s nikým neměli spory. Neprovinili se ničím,“ sdělil podnikatel. Dodal, že třetí zraněnou osobou byla zákaznice; média původně informovala, že šlo o servírku.

Podle něj vrah po příchodu na místo činu vyčkával, až pak střílel. Dále pak majitel uvedl, že padlo osm výstřelů. V emotivním proslovu čin označil za vědomý útok na komunitu LGBTI. Doplnil, že lidé plivají na dveře jeho podniku a seškrabují nálepku s duhovou vlajkou, symbolem sexuálních menšin. Po tragédii v provozu baru patrně pokračovat nebude.

Seznam nepřátel byl dlouhý

Rozsáhlá pátrací akce, do níž se zapojil policejní vrtulník, hasiči i psovodi, skončila ve čtvrtek ráno. „Můžeme uklidnit veřejnost, že další útok střelce ze Zámocké ulice v Bratislavě už nehrozí. Dnes ráno policie střelce vypátrala, mrtvého,“ informovali policisté na sociálních sítích.

Komunikace údajného útočníka ve virtuálním prostoru však tímto nekončila. „Necítím žádnou lítost, není to směšné?“ napsal poté, co zřejmě vtrhl s nabitou zbraní do baru, kde se scházela zejména LGBT komunita. Ke svým příspěvkům navíc přidával tagy jako gay bar nebo Bratislava. Sociální síť následně jeho účet zrušila.

„Seznam nepřátel je neuvěřitelně dlouhý a lidé z homosexuální komunity měli v tento večer jednoduše jen tu neskutečnou smůlu, že byli ze všech dostupných terčů těmi nejzranitelnějšími,“ uvedl Bránik, kterého cituje web Čas.sk.

KVETY ZLA - SLOVENSKÁ EDÍCIA Nespal som a neviem, kedy pôjdem; ešte podvečer som riešil zabudnutý čip proti krádeži na...

Posted by Radovan Bránik on Wednesday, October 12, 2022

Následně přiblížil, co vše měl mladík v plánu. „Kdyby mu přály okolnosti, začal by – podle vlastních plánů – zabíjet v budově, v níž se setkávají někteří ortodoxní Židé, a odsud se hodlal přesunout k Teplárně,“ informoval. Sdílel a citoval také začátek manifestu: „Jsou to Židé. Všichni mají jména a adresy. Lidé zodpovědní za naši situaci mají jména a adresy.“

„Vraždil 19letý, extrémně inteligentní absolvent školy pro mimořádně nadané děti. Mladík, jehož příspěvky na sociálních sítích dávají při zpětném pohledu smysl. Jenže odhalit jeho skutečné záměry a sílu odhodlání, bylo prakticky nemožné,“ podotkl k pravděpodobnému útočníkovi bezpečnostní expert.

Otec oslavuje Rusko

„Vraždil syn člena Harabinovy Vlasti. Vnuk ženy žijící v Británii, rozplývající se na dálku nad roztomilými vnoučaty oslavujícími jakýsi ruský svátek na Slavíně s připnutými stužkami. Syn muže oslavujícího nekonečnou velikost Ruska, citujícího věčně ulhaného Lavrova,“ pokračoval ve svém popisu s tím, že otec – který za fašistické označuje na Slovensku vše – „(mladíka) dobře vychoval“.

Děsivý je i fakt, že mladík na svém účtu sdílel i fotografie před budovou, v níž mělo k brutálnímu útoku dojít, uvádí web Topky.sk. „Je naprosto zřejmé, že se při psaní svého manifestu inspiroval masovými vrahy, dokonce je jmenuje. Jeho účet na Twitteru je plný náznaků, ale i otevřeného obdivu k vraždám na Novém Zélendu,“ uzavřel expert. Odkazoval zřejmě na masakr v mešitách ve městě Christchurch, při kterých v březnu 2019 zemřelo 49 lidí.

Tagy: