Násilí a antisemitismus v ulicích Berlína. Je to tu všude, zoufá starosta problémové čtvrti

Propalestinský protest v berlínské čtvrti Neukölln

Propalestinské demonstrace v Evropě

Londýn, Berlín, Tunis nebo New York. Tam všude se konaly demonstrace na podporu Palestinců. Mnohatisícové davy požadovaly konec násilí na Blízkém východě. V Berlíně byla sobotní demonstrace z obav z násilí zakázaná, i tak tam do ulic vyšly stovky lidí.

Zatím asi největší propalestinskou demonstraci zažila v sobotu britská metropole. Do ulic vyšlo zhruba 100 tisíc lidí. „Jsme tu kvůli nevinným dětem, které byly zabity v největší věznici na světě, v Gaze,“ uvedla podle agentury AFP Niran, která podporuje Palestinu. „Nejsou to židé proti muslimům, nejsou to Palestinci proti Izraelcům. Ne, jsou to lidé na straně lidskosti proti těm nelidským,“ vysvětlil svůj názor člen židovské socialistické skupiny David Rosenberg.

ČTĚTE TAKÉ: Vyčistěme svět od Izraele, hlásala Norka při protestech. Nacismus s úsměvem, děsí se Židé

Protest ale doprovázely i problémy. Na internetu se šíří video, na kterém muž oděn celý do černého mává vlajkou se šahádou (základní islámské krédo, na vlajce ho má mimo jiné i Hamás, pozn. red.), zatímco další do megafonu vykřikoval podporu Hamásu. Další video pak ukazuje, jak dav vykřikuje „džihád, džihád, džihád“.

Zatímco v Londýně byla propalestinská demonstrace povolená, Berlín je systematicky zakazuje. Poslední dny se tam setkání vždy zvrhla v násilí, zapalování popelnic a aut a střety s policií. Starosta Neuköllnu, berlínské čtvrti s velkým zastoupením přistěhovalců, kde bývají střety nejbouřlivější, mluví o šíření teroru a násilí do ulic.

„Neukölln nastavuje v současné situaci republice zrcadlo. Antisemitismus související s Izraelem je rozšířený jak v politice, tak mezi obyvatelstvem. A to mezi muslimským obyvatelstvem na politické levici i mezi pravicovými extremisty,“ řekl podle webu Rbb24 starosta Martin Hikel.

Tagy: