Další problémy u boeingů. Kontroloři odhalili u uzemněných strojů uvolněné šrouby

NTSB nalezla zástrčku dveří z Boeingu 737-9 MAX společnosti Alaska Airlines.

Bývalý pilot promluvil o příčinách incidentu

Americká letecká společnost United Airlines narazila při kontrole uzemněných letounů Boeing 737 Max 9 na uvolněné šrouby, které bylo nutné „dodatečně utáhnout“. Informovala o tom zahraniční média s odkazem na společnost. Přerušení provozu a kontrola 171 strojů byly nařízeny po pátečním incidentu, při kterém letadlo společnosti Alaska Airlines na lince z Portlandu do Ontaria v Kalifornii přišlo po startu během stoupání o okno.

„Od soboty, kdy jsme zahájili předběžné kontroly, jsme zachytili případy, které zřejmě souvisejí se špatnou instalací záslepky dveří – například šrouby, které bylo třeba dodatečně utáhnout,“ uvedla společnost United Airlines podle CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Našel se mobil, který vypadl z letadla. Expert nastínil příčiny nehody, pomůže i učitelův objev

Zároveň ubezpečila, že technické problémy odstraní, než se tento typ letadla vrátí do provozu, napsala BBC.

Dočasný zákaz letů některých strojů Boeing 737 MAX 9 nařídil Americký federální úřad pro letectví (FAA). Platí pro americké společnosti nebo pro ty, které se pohybují na území USA. Inspekci se podle odhadu úřadu podrobí 171 strojů po celém světě.

Rozhodnutí FAA předcházel incident, při kterém v pátek 5. ledna přišlo letadlo stejného typu společnosti Alaska Airlines během stoupání o okno. Na záběrech zveřejněných médii je vidět, jak dovnitř kabiny proudí vzduch dírou v trupu. Kvůli poklesu tlaku v kabině si museli cestující nasadit masky s kyslíkem. Stroj se dostal do výšky skoro 4 900 metrů, poté kvůli nehodě provedl obrat a vrátil se do Portlandu. Podle serveru FlightAware strávil ve vzduchu 19 minut.

Letouny Boeing 737 MAX byly uzemněny i v roce 2019 po dvou tragických nehodách těchto strojů v Indonésii a v Etiopii. Výrobce musel dočasně přerušit provoz všech strojů daného typu, do vzduchu se směly vrátit teprve po roce a půl.

Tagy: