Kontroly na hranicích se Slovenskem budou zřejmě pokračovat. Místní nepociťují zlepšení

Kontroly migrantů na hranicích se Slovenskem

Migranti a příhraniční obce

Další stovky migrantů zadrželi policisté během víkendu v Jihomoravském kraji při kontrolách na hranicích se Slovenskem. Stále jde většinou o mladé muže, v poslední době se snaží hranice překročit také více rodin s dětmi. I když počet zadržených migrantů mírně klesá, kontroly na hranicích budou nejspíš pokračovat i dál.

Policisté, celníci i vojáci. Už osmnáctým dnem kontrolují hranice se Slovenskem. Ve třech krajích se společné hlídky nejvíce zaměřují na přechody a také na místa, kde je dělící čárou les, pole nebo louka. „Stále se najdou další záchyty, a to jak na zelené hranici, tak i na těch oficiálních hraničních přechodech. Spousta migrantů přijíždí také vlaky,“ popsal mluvčí Policie ČR Jihomoravského kraje David Chaloupka.

Během léta se často stávalo, že obyvatelé z obcí u hranic volali policii, že jim v zahradě běhají skupinky migrantů. Ani zvýšená přítomnost hlídek je zatím od cesty na západ příliš neodradila. Obyvatelé příhraničních obcí ale očekávají, že migranti budou hranice překračovat i nadále. „Myslím si, že se to objeví znovu. I z okolních obcí už mi říkali, že se tam motají, že přechází zelenou hranici,“ popsala jedna z obyvatelek Břeclavi s tím, že převaděči to mají jako byznys.

„Že bych jich tady potkával méně, to se říct nedá. A když se podíváte na dvůr policajtů, tak tam je denně plný autobus,“ sdělil další z místních obyvatelů. V neděli odpoledne čekala v registračním středisku zhruba dvacítka zadržených migrantů. Policie se teď bude snažit zjistit jejich totožnost a taky odkud k nám přišli.

Pětistovka policistů a celníků střeží česko-slovenské hranice od konce září a před týdnem se k nim přidalo i 320 vojáků. Původně měli chránit hranice do konce října, jenže čísla zadržených migrantů klesají velmi pomalu. „Po 28. říjnu k prodloužení ještě dojde, ale rozhodně to nechceme zavádět na nějakou dobu třeba dvou měsíců,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Od začátku kontrol už policie zajistila přes 2 600 migrantů většinou ze Sýrie a také 56 převaděčů.

Tagy: