Prchajícího nezastavily ani policejní výstřely. Muž podezřelý z převaděčství zmizel v lese

Policisté na Vsetínsku se pokoušeli zastavit muže podezřelého z převaděčství

Střelba na slovenské hranici

Další policejní výstřely na slovenské hranici. V neděli odpoledne se policisté na Vsetínsku pokoušeli zastavit muže podezřelého z převaděčství. Nezastavily ho ani varovné výstřely. Následná pátrací akce výsledek nepřinesla.

Incident se stal v lese nedaleko osady Bechov na Vsetínsku. Jen pár stovek metrů od slovenských hranic. Policisté na lesní cestě objevili opuštěné auto s polskou poznávací značkou. Ve stejném typu vozidla přitom krátce před tím zadrželi v nedaleké Nedašově Lhotě dva převaděče. Policisté proto terénní auto hlídali. Zanedlouho se k vozidlu přiblížil muž. Když uviděl policisty, začal utíkat.

„Nereagoval ani na dva varovné výstřely, které policista použil, aby zabránil útěku. Začal před hlídkou utíkat do lesa. V blízkosti byly státní hranice a předpokládáme, že muž utekl do druhého státu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Petr Jaroš.

Nedávno zavedené kontroly na slovenské hranici kromě nelegálních migrantů cílí právě na převaděče. Ti ale při útěku často neváhají ohrožovat i životy dalších. Například 29. září na hraničním přechodu v Brumově Bylnici převaděč nereagoval na výzvy policistů a v dodávce plné migrantů začal zběsile ujíždět.

„Nakonec se nám podařilo vozidlo zastavit. Z automobilu začal utíkat řidič, my jsme museli použít třikrát varovný výstřel. Následně jsme ho zadrželi, byl to státní příslušník Iráku. V dodávce jsme zajistili 16 nelegálních migrantů,“ řekl tehdy policejní prezident Martin Vondrášek.

Zatím nejvážnější incident na hranici se odehrál prvního října v Lanžhotě. Řidič dodávky vezoucí 29 migrantů odmítl zastavit. Následná zběsilá honička skončila až v centru Břeclavi. Ukrajinský řidič nezvládl průjezd křižovatkou a havaroval. Bilance? Celkem 21 zraněných, z toho šest těžce, byly mezi nimi i děti. „Viděl jsem, jak je nabouraná dodávka a policajti vyběhli s pistolemi hned zezadu a vytahovali utečence,“ popsal zásah svědek

Od neděle pomáhají policistům hlídat zelenou hranici i vojáci. Během jedné směny se jich ve službě protočí osmdesát. A společné hlídky jsou úspěšné. Jen na Zlínsku za neděli zachytili 74 nelegálních migrantů a také tři převaděče.

Tagy:
les policie Slovensko migrace Irák hranice kontroly Lhota Martin Vondrášek okres Vsetín silniční dopravní nehoda Petr Jaroš Bechov