Korecký: Fiala si se zvolením Bartoše oddechl. Hrozilo, že by Piráti opustili vládu

Miroslav Korecký

Premiér Petr Fiala (ODS) si po opětovném zvolení Ivana Bartoše (Piráti) do čela partaje nejspíš oddechl. Kdyby uspěl jiný kandidát, tak by to nejspíš znamenalo odchod Pirátů z vlády. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký.

„Pokud by volba dopadla jinak, tak jediným řešením by bylo, kdyby Petr Fiala odvolal všechny ministry za Piráty,“ řekl Korecký. Bartoš uspěl v sobotní volbě vedení Pirátské strany až ve druhém kole, kdy porazil senátora Lukáše Wagenknechta. Kdyby uspěl jeho sok, nebo některý ze zbývajících kandidátů – Jana Michailidu a David Witosz – tak by to nejspíš znamenalo konec Pirátů v kabinetu. „Petr Fiala si asi oddechl, že nemusí dělat rekonstrukci vlády,“ doplnil komentátor MfD.

Samotný výsledek volby pirátského vedení ovšem ukázal, v jakém rozpoložení se strana nachází co se týče názorů. „ Zhruba dvě třetiny hlasovaly pro Bartoše a třetina pro jeho vyzyvatele,“ shrnul Korecký s tím, že poražená menšina zastává názor, že by Piráti neměli být ve vládě a místo toho by měli být radikální opoziční silou. „Piráti se postupně přesouvají od pólu radikální antisystémové strany k novému establishmentu,“ dodal komentátor.

To se ovšem poražené radikální části Pirátů nemusí líbit. Korecký si dovede představit, že se štěpení uvnitř strany bude i nadále prohlubovat. V této věci zaujala například jedna z kandidátek na předsedkyni strany Jana Michailidu, která před časem uvedla, že je zastánkyní „demokratického komunismu“. „Ukázalo se, že Michailidu není se svým názorem ve straně osamostatněna,“ řekl Korecký. Michailidu v prvním kole volby dostala 285 hlasů z celkem 929 možných.

Nyní je podle něj patrné, že se strana vydala „bartošovským směrem“. Komentátor poukázal také na to, že v novém předsednictvu strany již nejsou žádní noví názoroví lídři a je v něm stále stejná generace Pirátů. „Svědčí to o tom, že se strana zabetonovala ve své roli,“ pokračoval Korecký.

Holec: Wagenknecht je známý bonzák

Že je Bartošův úspěch skvělou zprávou pro Petra Fialu a jeho novou vládu, souhlasí i komentátor webu Info.cz Petr Holec. „Piráti nejsou úplně normální politická strana. V normální by ten volební masakr smetl celé vedení,“ řekl Holec s dovětkem, že z jednotlivých kandidátů mu Ivan Bartoš vychází jako „nejbezpečnější“.

Opřel se přitom do jeho protikandidáta ze druhého kola a senátora Lukáše Wagenknechta, kterého mimo jiné označil za „známého bonzáka“. „Je to nesmiřitelný člověk neschopný kompromisu,“ dodal na jeho adresu Holec.

Piráti podle něj ví, jak u voleb propadli, ale většina z členů si uvědomila, že je důležité mít vládní posty, které momentálně získali. Souhlasí také s tím, že nové vedení je čistě probartošovské, což je potažmo i dobrou zprávou pro zbytek kabinetu.

Tagy:
politika ODS Petr Fiala Piráti Ivan Bartoš Petr Holec vláda Lukáš Wagenknecht Miroslav Korecký Jana Michailidu David Witosz