Korecký: Vláda se po volbách asi kácet nebude. Michopulos je zvědavý, jestli Bek opravdu odejde

Komentátoři Miroslav Korecký a Petros Michopulos

360° (165)

Máme před krajskými volbami a STAN se snaží výrazněji projevovat, zhodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Petros Michopulos nedávná vystoupení politiků hnutí. Ministr školství Mikuláš Bek například ve středu ve vysílání CNN Prima NEWS pohrozil, že nepodpoří návrh státního rozpočtu, pokud pro resort nedostane desítky miliard navíc. Podle komentátora Mladé fronty DNES Miroslava Koreckého ale tyto rozpory k pádu vlády nepovedou.

„Máme po volbách do Evropského parlamentu, ale zároveň jsme před krajskými volbami, které jsou pro STAN velmi důležité. Nastává tedy období, kdy se bude hnutí chtít výrazněji projevovat, protože krajské volby jsou pro ně mnohem důležitější než ty evropské,“ řekl v pořadu 360° Michopulos.

ČTĚTE TAKÉ: Celorepublikový výbor ANO schválil kandidátky pro podzimní krajské volby. Kdo je povede?

Ostrá slova ministra školství, která pronesl v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS, jej ale prý překvapila. „Nechtěl bych být u rozpočtu, který by vládní programové prohlášení nenaplňoval věrohodnými kroky,“ sdělil ve středu Bek s tím, že pokud jeho resort nedostane pro příští rok o 40 miliard korun víc, nepodpoří on, a spolu s ním zřejmě i další členové hnutí, návrh státního rozpočtu.

Pokud nebudou vyslyšeny požadavky hnutí, je podle poslankyně STAN Barbory Urbanové ve hře také odchod hnutí z vlády. „Moc se těším, jestli k tomu dojde nebo nedojde. Nevěřím ale, že by školství dostalo 40 miliard navíc,“ řekl Michopulos.

Podle komentátora Mladé fronty DNES je na nedávná prohlášení ministra Beka možno nahlížet jako na součást politického zápasu STAN o pozici ve vládě. Připomněl, že Bek je považovaný spíš za slabšího ministra. Minulý rok se například potýkal s protesty zaměstnanců škol a rezignací hrozil již před volbami do Evropského parlamentu.

„Dnem oznámení výsledků se rozjela kampaň do krajských voleb, ale ta kontinuálně přejde už rovnou do kampaně do sněmovních voleb,“ uvedl Korecký. Připomněl také, že STAN bylo již před evropskými volbami poměrně konfrontační vůči ostatním koaličním partnerům. Rozhodnutí občanů o tom, jaké zástupce vyšle do Bruselu, ale podle Koreckého vládu nepoloží.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Za eurokomisaře chceme Kolaju, řekla Gregorová. Koryta, koryta, koryta, rozohnila se Konečná

Tagy: