Nakažený Trump byl transportován vrtulníkem do nemocnice. Dostal Remdesivir

Trump vrtulník

Lékař Bílého domu oznámil, že Trump začal brát lék Remdesivir, ale že nepotřebuje kyslíkovou podporu, informovala dnes agentura Reuters. Trump dnes ráno z nemocnice tweetnul, že se cítí dobře.

„Prezident Trump zůstává v dobrém stavu, má mírné příznaky a pracuje po celý den,“ uvedla tisková mluvčí Kayleigh McEnanyová, podle které hlava státu zamířila do nemocnice jen z velké opatrnosti. „Na doporučení lékařů bude prezident v příštích několika dnech pracovat z nemocnice,“ dodala.

Do vrtulníku, který Trumpa do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě nedaleko Washingtonu přepravil, došel z Bílého domu prezident sám, byl v obleku a měl černou roušku. Zamával přitom novinářům, aniž by se zastavil a něco jim řekl.

„Chci všem poděkovat za obrovskou podporu,“ řekl Trump na videu zveřejněném na Twitteru krátce po převozu do nemocnice a natočeném podle médií krátce předtím. „Myslím, že je mi velmi dobře,“ dodal Trump.

Lékař Bílého domu podle CNN označil prezidenta za „unaveného, ale v dobré náladě“. Trump v pátek ráno oznámil na Twitteru, že má pozitivní test na koronavirus.

Zpráva také říká, že první dáma Melania Trumpová má pouze mírný kašel s bolestmi hlavy a zbytek první rodiny je v pořádku.

Trumpův lékař Sean Conley uvedl, že prezident dostal experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, u něhož se prokázaly dobré výsledky v klinických studiích u menšího počtu pacientů. Podle Conleyho dostává Trump i zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

Později Conley oznámil, že Trump ssice nepotřebuje podpůrný kyslík, ale že po konzultaci se specialisty u něj zvolili léčbu Remdesivirem a že už dostal první dávku tohoto léku.

U viceprezidenta Mikea Pence, který by v případě Trumpovy neschopnosti vykonávat úřad převzal prezidentské pravomoci, dnešní testy přítomnost viru SARS-CoV-2 neprokázaly. Oznámil to jeho mluvčí. Pence a jeho tým však podle zdrojů z Bílého domu budou od nynějška pracovat v jiných budovách než prezident, aby se snížilo riziko vzájemné nákazy. Viceprezident bude pokračovat ve svém předvolebním programu beze změny.

Asistentka komunikace v Bílém domě Alyssa Farah už ale řekla CNN, že k žádnému přenosu moci na Pence nedojde.

„Diagnóza znamená tvrdou ránu pro prezidenta, který se ze všech sil snaží přesvědčit americkou veřejnost, že to nejhorší z pandemie už mají za sebou,“ uvedla agentura AP. Dodala, že Bílý dům nedokázal Trumpa uchránit před nákazou, přestože má přístup k „takřka neomezeným prostředkům“. To prý povede k otázkám, zda je možné ve zbytku USA při obnovování ekonomických a společenských aktivit ochránit zaměstnance, studenty a širokou veřejnost.

Trumpův demokratický soupeř v nadcházejících volbách Joe Biden na Twitteru popřál společně se svou ženou Jill Trumpovi a první dámě rychlé zotavení. „Budeme se nadále modlit za zdraví a bezpečí prezidenta a jeho rodiny,“ napsal demokratický kandidát, který měl dnes dva testy na koronavirus negativní a pokračuje v plánovaném předvolebním programu.

Na předvolebním mítinku v Grand Rapids (stát Michigan) ale Biden prohlásil, že Trumpova diagnóza je čerstvou připomínkou toho, že pandemii je třeba brát vážně. Biden také vyzval Američany, aby nosili roušky, a kritizoval prezidenta, že často roušku nenosil a pořádal velká volební shromáždění, kde nebyla dodržována bezpečná vzdálenost. „Buďte patrioti... což ale není o tom být drsným chlapíkem,“ dodal Biden.

Tagy: