Trump, Bolsonaro, Johnson i princ z Walesu. Kteří státníci se nakazili koronavirem?

Koronavirem se po celém světě nakazilo už více než 34 milionů lidí. Nemoc COVID-19 se nevyhýbá ani nejvyšším patrům světové politiky. Vedle Donalda Trumpa se s ní už potýkali například britský premiér Boris Johnson, brazilský prezident Jair Bolsonaro nebo běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Stačily dva dny na to, aby se Velká Británie probrala z koronavirové letargie. Během 25. března úřady oznámily, že se nakazil princ Charles, o dva dny později už byl v domácí karanténě i premiér Johnson. A Britové se báli také o královnu, která raději opustila Londýn a usídlila se na hradě Windsor.

Johnson, který zpočátku pandemii zlehčoval, pár dní řídil Spojené království z pokoje, poté se mu ale přitížilo a musel do nemocnice. Tam se jeho stav výrazně zhoršil a premiér skončil na plicní ventilaci. Nemoc nakonec přemohl a do politiky se vrátil jako vyměněný. Okamžitě začal pracovat na protikoronavirových opatřeních.

V březnu se nakazil koronavirem také francouzský politik Michel Barnier, který je hlavním vyjednavačem Evropské unie v záležitosti brexitového vyrovnání. Vedle něj byla po návratu z Británie pozitivně testována na koronavirus také kanadská první dáma Sophie Gregoire Trudeauová.

V červnu skončil v nemocnici s COVID-19 také honduraský prezident Juan Orlando Hernandez. Šestnáct dní po pozitivním testu ji opustil a pronesl emotivní projev. „Říkají, že je to hra, dokud se nenakazí jejich blízcí nebo oni sami,“ řekl v národní televizi.

V červenci pak „dohnal“ koronavirus dva notorické zpochybňovače pandemie – brazilského prezidenta Jaira Bolsonara a běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Oba jmenovaní měli lehký průběh nemoci. Následně se ale Bolsonaro začal na veřejnosti objevovat s rouškou. To Lukašenko dál tvrdí, že lék na koronavirus už roky existuje –⁠ a je jím vodka.

Během července se nakazila také prozatímní bolívijská prezidentka Jeanine Áñezová a řídila zemi z domácí karantény. Průběh její nemoci si nevyžádal péči lékařů.

V září se koronavirem nakazil bývalý italský premiér a podnikatel Silvio Berlusconi, který podle svých slov prodělal „pekelnou“ nemoc. Několik dní byl v péči lékařů a jeho zdravotní stav byl vážný. V polovině září ale nemocnici nakonec šťastně opustil.

Zatím posledním nakaženým státníkem je Donald Trump. Jak na to reagují světové trhy, jsme psali zde. Co to může znamenat pro americké volby, se dočtete v tomto článku.

Tagy: