Královská ryba, slavnostní róby či tiára. Odbornice popsala zákulisí příprav na korunovaci

Catherine, manželka britského korunního prince Williama by mohla na korunovaci svého tchána Karla III. zazářit v modré, domnívá se Barbora Koukalová, která sleduje dění v královské rodině pro CNN Prima NEWS. Právě oblečení členek panovnického domu patří podle ní k nejsledovanějším momentům ceremonie. Spekuluje se také o menu, které se bude podávat po korunovaci. Podle Koukalové by to mohla být ryba.

Korunovace krále Karla III. klepe na dveře. Zatímco přibližný program slavnostní soboty Britové znají, velkým tajemstvím zůstává, jaké oblečení vynesou členové královské rodiny.

„Předpokládám, že Karel III. bude mít uniformu. Lidi ale víc zajímá, co budou mít na sobě členky královské rodiny. Cokoli, co ony vynesou, se posléze dokupuje v konfekci,“ sdělila pro CNN Prima NEWS Barbora Koukalová, zástupkyně šéfredaktora magazínu Express.cz, která se o dění v královské rodině dlouhodobě zajímá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

„Jakmile se objeví Catherine, princezna z Walesu, britské deníky nejenže rozeberou její outfit, ale současně okamžitě zjišťují, kde se dá sehnat. Prosakují informace, že její oblečení na korunovaci by mohlo být v modré, protože je to královská barva. Nepochybně ji budou zdobit šperky z královské sbírky. Zda bude mít tiáru, je otázka,“ doplnila novinářka.

Výdělečná korunovace?

Korunovace nového britského panovníka Karla III. by měla být méně pompézní než jeho matky Alžběty II. Přesto ale daňové poplatníky vyjde na miliony liber, a to kvůli bezpečnostním opatřením.

„Korunovace si na sebe vydělá," míní Koukalová. Podle ní se do Velké Británie sjedou lidé z celého světa a ti si nakoupí upomínkové předměty, vydělávat budou hotely, restaurace. „Zájem o korunovaci bude obrovský. Je to událost, kterou mnozí z nás uvidí jednou za život. Očekávají se až dva miliony turistů,“ míní novinářka.

Koukalová v rozhovoru spekulovala o tom, jaké slavnostní jídlo budou mít členové královské rodiny k večeři.

„Neformální část korunovace přijde pozdě večer, až u toho nebudou kamery. Korunovační kuře měla Alžběta, tentokrát by to mohla být ryba, protože král Karel je milovníkem ryb. A všichni v Británii řeší, jak udělat korunovační quiche, což je symbol tohoto slavnostního aktu. Recept byl zveřejněný,“ zmínila.

Harry bez Meghan

Koukalová také odpovídala na otázky, které se týkaly prince Harryho. „Enfant terrible“ britské královské rodiny dorazí na korunovaci bez své manželky.

„Meghan zůstane doma. Oficiální důvod je, že bude chystat narozeniny pro Archieho, ale je to podle mě zástupný důvod. Moc se jí do Británie nechce. Harry přijet musí, je to syn krále, je to povinnost. Myslím si, že je to dobře. Kdyby přijela Meghan, tak by se řešilo jen to,“ uzavřela expertka na královskou rodinu.

Tagy: