Koten: Putinova slova jsou příslibem míru. Diktátor chce uznat výsledky agrese, namítá Haas

Poslanec Radek Koten (SPD) a poslanec Karel Haas (ODS)

360° (145)

Nechci být skeptik, ale slovům Vladimira Putina, diktátora, který vede Rusko do útočné války, nevěřím. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl v reakci na páteční slova Vladimira Putina, že je třeba obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou, poslanec Karel Haas (ODS). Pro člena sněmovního výboru pro bezpečnost Radka Kotena (SPD) však Putinovo prohlášení představuje příslib mírového řešení konfliktu.

„Omlouvám se za tu skepsi, ale tato páteční zpráva ve mně žádný optimismus nezanechala. Vladimir Putin nese odpovědnost za páchání válečných zločinů a porušil mezinárodní právo. Jeho slovům nevěřím ani milimetr,“ podotkl Haas.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

Z Putinova návrhu podle Kotena vyplývá, že jednání mezi vedením Ukrajiny a Ruské federace je možné, přestože na něj budou mít vliv i další země, například Spojené státy či Turecko. Ty by podle něj mohly působit jako prostředníci mezi oběma válčícími státy. „Jsem ale rád, že byl učiněn alespoň nějaký pokrok a příslib toho, že se ten konflikt blíží ke svému konci. Myslím si, že to je opravdu jedna z těch lepších zpráv,“ sdělil Koten.

S Kotenovými slovy však nesouhlasil Haas. „Nevidím žádný pokrok v tom, že ruský diktátor nabídne mír s akceptováním územních zisků jeho agrese. Ukrajina by tak přišla o čtyři významné regiony. To je nějaký pokrok? To je uznání výsledků agresivní války,“ řekl Haas s tím, že v 21. století nelze určovat hranice států válkou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Postrach ruských okupantů: Na Krymu zřejmě řádí tajná zbraň, padnout může i Kerčský most

Tagy: