Bílkův pohádkový příběh: Chtěl skončit, teď povede Plzeň v Lize mistrů. Je to pecka, říká

Zlín dostal Viktorii Plzeň do základní skupiny Ligy mistrů. Že to zní nepochopitelně? Tak mluvil trenér Michal Bílek hodinu po úterním vítězství 2:1 nad ázerbájdžánským Karabachem FK, které Viktorii poslalo mezi klubovou elitu Evropy. Bez emocí, v klidu, bez přehánění, ale i s pokorou.

Bílek se během své čtyřleté kariéry u české reprezentace musel vypořádat zejména s kritikou. Ať už kvůli stylu hry nebo komunikaci s fanoušky či médii. Tým však dovedl až do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2012, kde prohrál 0:1 s Portugalskem po gólu Cristiana Ronalda.

Po postupu s Viktorií Plzeň do základní skupiny Ligy mistrů 2022/2023 přiznal na půlnoční tiskové konferenci, že zvažoval konec trenérské kariéry. „Kdyby tehdy nabídka Zlína nepřišla, možná už bych nikdy netrénoval,“ pravil Bílek. Opět zcela v klidu, vyrovnaným tichým hlasem.

Jaká první myšlenka vám proběhla hlavou po závěrečném hvizdu?
Spadlo ze mne napětí. Byl to nádherný moment, když si uvědomíte, že budete hrát Ligu mistrů, to se nepoštěstí českému týmu každý rok. Velký boj je dostat se do jakékoliv skupiny evropských pohárů. Nám se to podařilo.

Je to jen radost? Nebo až euforie? Dá se to popsat?
Mám obrovskou radost. Předkola jsme zvládli výborně, ze šesti zápasů jsme pět vyhráli a jeden remizovali, takže je to zasloužený postup.

Odvetu jste začali dobře, ale před poločasem jste inkasovali. Věřil jste v obrat?
Viděli jsme, že to nebylo vůbec jednoduché utkání. Škoda, že jsme v úvodu neproměnili šance a nedostali se do kloudného zakončení. Pak jsme inkasovali, ale velmi si cením toho, že se mužstvo nepoložilo a dotáhli jsme zápas do vítězného konce. Je to obrovský úspěch, jsme maximálně spokojení, dosáhli jsme toho, co jsme si přáli a o čem jsme snili. V Plzni bude Liga mistrů.

Je to banda bojovníků, kteří se nevzdávají. Za takovou práci si Ligu mistrů zaslouží hrát.

Napadlo by vás před rokem a třemi měsíci, když jste přicházel do Plzně, která byla na pátém místě tabulky, že si s tímto týmem zahrajete Ligu mistrů?
To vůbec. Když jsem přišel, prohráli jsme na Spartě, pak dostali tři góly od Pardubic. Nezačal jsem tady úplně dobře. Ale od té porážky jsme se zvedli, minulá sezona byla úžasná. Zažijeme Ligu mistrů, to opravdu předčilo všechna očekávání. Jednoznačně. O to jsem šťastnější, jsem rád, že můžu trénovat tenhle tým. Je to banda bojovníků, kteří se nevzdávají. Za takovou práci si Ligu mistrů zaslouží hrát.

Jde o největší úspěch ve vaší trenérské kariéře?
Jak se to vezme. Když vyhrajete titul, je to obrovský úspěch. Liga mistrů je také obrovský úspěch. Ale pro mě byl i obrovský úspěch, když jsme se zachránili s Blšany v první lize. Je to jiné, na opačném pólu, ale zahřeje to. Všechno je to úžasné. Velký dík patří fanouškům, vytvořili nám fantastickou kulisu, byla radost v tom hrát. Na klubové úrovni to samozřejmě řadím hodně vysoko. Ne, asi je to to nejvíc, protože vyhrát ligu a vzápětí se dostat do základní skupiny je prostě báječné.

Co vám po postupu řekl majitel Adolf Šádek?
Vlastně si ani nevzpomínám. Byl samozřejmě šťastný – jako všichni kolem. Proběhlo nějaké poděkování, že je to super. Pro mě znamená hodně to, když vidím hráče i kolegy trenéry, jak jsou všichni šťastní, jak jsou lidé nadšení. Proto fotbal děláme, abychom dosáhli úspěchu. Je to pecka.

Je to pro vás satisfakce po kritice během působení u reprezentace?
Po národním týmu jsem nezažíval nejlepší chvíle, ale to ani během toho angažmá. Pak u mě nastalo období, kdy jsem váhal, jestli ještě trénovat a zda to má smysl v té atmosféře, která vůči mně byla velmi negativní. Pomalu jsem se do toho dostával, ale velmi mi pomohlo angažmá ve Zlíně. To mě nakoplo a dostal jsem zase do fotbalu chuť. Vyvrcholilo to báječným úspěchem teď v Plzni. Za to, že jsem se vrátil, vděčím Zlínu. Kdyby jejich nabídka nepřišla, nevím, kam by se ubíraly moje kroky. Možná bych už nikdy netrénoval.

Necháte hráče oslavovat?
Po zápase je necháme, ve středu mají hráči volno. Jsem přesvědčený, že řada z nich přijde na stadion a budou se dávat dohromady. Na delší oslavy není čas, v sobotu zase hrajeme těžký zápas v Českých Budějovicích. Již před sezonou jsem říkal, že máme na stejné úrovni ligu i evropské poháry. Nechceme nic podcenit, vypustit nebo prohrát kvůli naší chybě. Od čtvrtka myslíme zase na sobotu.

Jak dlouho jste přemýšlel nad překvapivým poločasovým střídáním Jana Sýkory, kterého nahradil Jan Kliment?
Chtěli jsme tam dát druhého útočníka, aby Tomáš Chorý měl vedle sebe blízko hráče, který je ještě víc do ofenzivy než Sýkora. Ten navíc dostal zbytečnou žlutou, také naši stopeři už měli dvě žluté, tak jsme k tomu kroku sáhli. Honza Kliment díky svému pohybu naši hru zase maličko posunul. Byl v místech, kde útočník měl být, a nakonec zápas rozhodl. Splnil naše očekávání, to, s čím do zápasu šel. Bohužel pro něj i pro nás se pak zranil. Cítil ve svalu prasknutí, uvidíme, jak na tom bude po středečním vyšetření.

Ať dostaneme kohokoliv, bude to skvělý klub. Nemám nikoho, koho bych si přál. Opravdu ne.

Dojde po postupu do základní skupiny Ligy mistrů ke změnám v mužstvu?
Určitě nedojde k výrazným změnám, ale nevylučuju, že menší pohyb v kádru může být.

Máte vysněné soupeře do základní skupinu?
O tom jsem nepřemýšlel. Teď, když už jsem v klidu, tak vím, jací jsou tam velikáni. Ať dostaneme kohokoliv, bude to skvělý klub. Nemám nikoho, koho bych si přál. Opravdu ne. Mám před nimi takový respekt.

Plzeň pod vaším vedením posedmnácté vyhrála 2:1…
Vnímám, že vítězství 2:1 přibývají, ale se mnou to nic nedělá. Pro mě jsou důležité tři body a nehraje roli, jestli je to po výhře 1:0, 3:1 nebo 2:1. Dneska si hráči zaslouží obrovskou pochvalu, nebylo to jednoduché, věděli, o co jde. Mohla tam být přehnaná nervozita, ale to jsem na nich neviděl. Dřeli, makali a patří jim velký dík. Zaslouží si to, zažili jsme další parádní večer.

Tagy:
radost rozhovor FC Viktoria Plzeň trenér fotbal postup FK Karabach Adolf Šádek FC Fastav Zlín Michal Bílek Jan Sýkora Liga mistrů UEFA Jan Kliment