Myslivec v Ostravě zastřelil rybáře, na termovizi si ho spletl s prasetem. Hrozí mu roky vězení

Myslivci

Myslivec v Ostravě zastřelil rybáře, hrozí mu vězení.mp4

Myslivci, který vloni na podzim v Ostravě podle svých slov omylem zastřelil pytlačícího rybáře, hrozí až šest let za mřížemi. Státní zástupce navrhl podmínku a zákaz držení zbraní na devět let. Myslivec si měl pytláka schovaného ve křoví splést s divočákem. Spoléhal se na termovizi připevněnou na kulovnici.

„Předběžně je navrhován ze strany státního zástupce podmíněný trest odnětí svobody v trvání dvou let a tří měsíců, s podmíněným odkladem na dobu tří let a dvou měsíců,“ uvedl v pátek u soudního přelíčení státní zástupce Pavel Čvančara. Státní zástupce rovněž navrhl myslivci zákaz držení zbraní na devět let.

ČTĚTE DÁLE: Hygiena uzavřela část hypermarketu v Havířově. S přemnoženými hlodavci bojuje celé město

Osudný incident se stal vloni 24. listopadu před půlnocí u slepého ramene řeky Odry nedaleko Hornického muzea v Ostravě – Petřkovicích. Dva myslivci byli pod vrchem Landek na lovu divočáků, upřesnil informoval iDNES.cz.

Dva kusy nimrodi zastřelili, třetí zvíře však jen postřelili a uteklo. „Muži se následně rozhodli to prase vystopovat a takzvaně dostřelit,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS kriminalista Karel Mul.

Podle státního zástupce se obžalovaný dostatečně nepřesvědčil, že za keřem není divočák, ale člověk. Z výpovědi obžalovaného myslivce vyplynulo, že se zřejmě příliš spoléhal na termovizi na své kulovnici, která mu údajně ukázala objekt ve tvaru koule. Navíc prý měl strach z toho, že by ho postřelený divočák mohl napadnout.

Lovci zároveň nečekali, že někdo bude v inkriminovaných místech lovit ryby. Bylo už dávno po desáté hodině večer, a to je v listopadu rybolov v lokalitě zakázaný. Neštěstí se navíc odehrálo v místě, kde se rybařit vůbec nesmí.

„Postupoval jsem blíže a přes termovizi si všiml, že zvíře nejspíše zašlo do křoví. Bylo to jen pár metrů od místa, kde jsem ho zahlédl poprvé. Byla to jasně bílá koule o velikosti velkého divočáka na černém pozadí částečně krytá křovím. Vůbec jsem neměl pochybnosti, že to není divoké prase,“ popsal myslivec.

Bílá koule na termovizi ovšem nebyl divočák, ale schovaný 52letý rybář, který v místech lovil ilegálně. Zřejmě z obav ze svého prozrazení se rybář – pytlák neozval, i když kolem sebe slyšel výstřely myslivců.

„Ten okamžik, kdy jsem se to dozvěděla, tak to byla otřesná tragédie. Nikomu to nepřeji,“ uvedla zdrcená sestra zastřeleného rybáře. „On byl vášnivý rybář, protože i můj tatínek byl rybář, byl i v tom svazu, bráška taky,“ dodala žena v pohnutí.

Obžalovaný 44letý střelec se myslivosti věnoval přes 25 let. Zabýval se také sportovní střelbou, ve které vedl i kroužek pro děti. Konečný verdikt by Okresní soud v Ostravě měl vynést příští týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mladí policisté pomáhají. Ve Slezsku řeší následky povodní. Jejich práce je vidět, chválí lidé

Tagy: