Výbušný pozůstatek povodní: Pyrotechniku v Ostravě musí udržovat v mokru, hrozí exploze

Hasiči intenzivně kropí sklad zábavní pyrotechniky v Ostravě.

Voda v Ostravě zatopila sklad pyrotechniky, vznikl paradoxní problém

Povodně na severovýchodě země před několika týdny způsobily zaplavení velkého skladu zábavní pyrotechniky v ostravské části Přívoz. Zaměstnanci firmy nyní paradoxně musí odhadem 60 tun pyrotechniky udržovat neustále mokré, aby rachejtle, petardy a světlice během vysychání nezačaly hořet nebo nevybuchly. Jak bude nebezpečný materiál zlikvidován, není v současné chvíli jasné.

„Voda dosahovala až do dvou metrů. Přišli jsme o kompletní kanceláře včetně vybavení a techniky. Přišli jsme také o prodejnu a o zásoby ve skladech,“ popsal jednatel firmy obchodující se zábavní pyrotechnikou Daniel Hradil. Škody odhadl na deset milionů korun.

ČTĚTE DÁLE: Učitelský pár z Děhylova přišel o vše. Živel jim z novostavby udělal rybník

Pyrotechnika nesmí zcela vyschnout, jinak hrozí exploze a požáry. „Skrápíme ji vodou, aby nevysychala, pokud je vlhká, tak není nebezpečná. Čekáme na krizový štáb, jaké najde řešení,“ popsal současný postup Hradil. „Kontaktoval jsem jak zástupce Českého báňského úřadu, tak zástupce Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva a krizový štáb v Ostravě,“ pokračoval Hradil.

Světlice, římské svíce či dělobuchy představují nebezpečný chemický koktejl. Většina zábavní pyrotechniky obsahuje hlavně dusičnany, práškové kovy, zejména hliník, a také lepidla. „V případě, že by ty výrobky uschly a následně ty složky, které jsou uvnitř, rekrystalizovaly, mohlo by dojít ke vznícení a požáru, případně nějakému lokálnímu výbuchu,“ nastínil pro CNN Prima NEWS soudní znalec v oboru pyrotechniky Vladimír Pravda. „Těch 60 tun by neexplodovalo najednou, ale spíš by to hořelo,“ přiblížil chemik.

Krizový štáb Moravskoslezského kraje se situací zabývá. Problém tkví v tom, jak zábavní pyrotechniku bezpečně zlikvidovat. „Dle vyjádření pyrotechniků je tam určité riziko znovuaktivace,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Podle hejtmana Josefa Bělicy (ANO) spolupráce s majitelem skladu funguje dobře. „Ta situace se monitoruje, majitel se k tomu staví velmi zodpovědně,“ kvitoval Bělica.

Přestože se firma chystá zlikvidovat desítky tun zábavní pyrotechniky, každoroční ohňostroj v Ostravě-Jihu by neměl být v ohrožení. Na úchvatnou podívanou se obvykle sjíždějí lidé z celého Ostravska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé na Jesenicku se děsí blížící se zimy. Kvůli velké vodě přišli o kotle a nemohou topit

Tagy:
požár povodeň katastrofa Ostrava Moravskoslezský kraj krizový štáb pyrotechnika dědictví zábavní pyrotechnika okres Ostrava-město Český báňský úřad ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události