Mladí policisté pomáhají: Ve Slezsku řeší následky povodní. Jejich práce je vidět, chválí lidé

Lidem na Bruntálsku pomáhají po povodních policisté.

Policisté na Bruntálsku odklízejí následky povodní

Policisté pomáhají lidem v zaplavených oblastech na Bruntálsku. K odstraňování povodňových škod se tam dobrovolně přihlásilo 80 nováčků z policejních škol. Jejich práce je fyzicky náročná, vynášejí bahno nebo věci, které zničila přívalová vlna.

Dílo zkázy. Povodeň napáchala v regionu miliardové škody. Lidé ani zaplavené firmy to sami nezvládnou. Do Opavy, Krnova nebo i malých obcí, jako jsou Nové Heřminovy či Zátor, tak nastoupili policejní nováčci z policejních škol v Holešově, Brně nebo Jihlavě.

ČTĚTE TAKÉ: Dvacet vězňů z celého Česka čistí utopenou Ostravu aneb Dojatí rváči i opilci

„Přijel jsem dobrovolně pomoci, protože si myslím, že jako policisté, kteří ještě nejsou ve výkonu služby, jsme jediní, kteří mohou dobrovolně pomáhat. Ti policisté, kteří už jsou ve výkonu, mají jinou práci,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS policejní nováček Jan Šiška. „Jsem za to celkem rád, že můžeme pomáhat lidem. Dostaneme se tak k části naší práce už dříve, než nastoupíme do plného výkonu,“ souhlasil Josef Soušek.

„Vždy komunikujeme se starosty a s pracovníky krizového štábu, kteří nám určí, kam mají policisté jít a kde pomáhat,“ vysvětlila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Pomoc místní oceňují

Do práce jezdí příslušníci vozidlem speciální pořádkové jednotky. To teď slouží k přepravě materiálu a pracovního nářadí. A práce, kterou nováčci v zasažených oblastech odvádějí, je vidět. „Minulý týden to bylo mnohem horší. S lopatami jsme vybírali bláto ze sklepů a všechny mokré a zničené věci. Museli jsme mít gumáky, dnes už nám stačí kanady. Za ten týden se to určitě pohnulo,“ popsal policejní student Bastian Mathias Kiefer.

„Nás je tady ve firmě šest a po 14 dnech už jsme na pokraji sil. Toto je opravdu velká pomoc, protože už pomalu rozjíždíme provoz. Všechno je tu zatopené a pánové od policie mají skutečně sílu, je to pro nás čerstvá krev,“ chválí policejní nováčky majitel jedné z krnovských vyplavených firem Jan Jendřejek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z domu zbyl rodině s dětmi z Jesenicka jen kráter. Teď hledá bydlení, hypotéku musí platit dál

Tagy: