Kousanec, plné záchytky a jízda „na Ovčáčka“. Novoroční oslavy policisty překvapily

Policisté během novoročních oslav na Václavském náměstí

Oslavy příchodu nového roku 2022 byly oproti minulosti poměrně poklidné. Zároveň však záchranáři i hasiči poznamenali, že požárů a zranění oproti loňským oslavám mírně přibylo. Odehrály se navíc incidenty, které složky integrovaného záchranného systému (IZS) překvapily – od nezaplacených taxíků přes pokousání ruky až po napadení záchranářů a výhrůžky zbraní.

Například opilá žena z Broumova na Náchodsku napadla a zranila dva zdravotnické záchranáře, kteří ji asi hodinu po silvestrovské půlnoci přijeli pomoci s jejím zraněním. Šlo o nejvážnější incident související se zásahy zdravotnických záchranářů při silvestrovských oslavách v Královéhradeckém kraji. Řekl to mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Oba napadené zdravotníky ošetřili lékaři na chirurgii v Broumově. „Utrpěli pohmožděniny hrudníku, krku a obličeje a ve službě museli být vystřídáni,“ uvedl Novák.

Čtyřiatřicetiletá žena podle záchranářů utrpěla úraz v opilosti. „Od počátku byla verbálně agresivní a při transportu do nemocnice nečekaně kopanci a údery pěstí zaútočila na záchranářku, kterou následně doslova vykopla ze sanitky,“ pokračoval mluvčí. Žena zaútočila i na řidiče sanity, který své kolegyni přispěchal na pomoc. Ženu zvládla až přivolaná policejní hlídka.

Praha naopak zažila relativně klidné oslavy. „V souvislosti s oslavami Nového roku jsme zaznamenali 25 událostí. Úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou jsme ošetřili pět. V centru jsme speciální opatření již ukončili, celkem jsme zde ošetřili 11 osob,“ oznámili pražští záchranáři na Twitteru.

Šermíř i neplatič

K dalšímu poměrně bizarnímu případu došlo v Pardubicích, kde městští policisté vyráželi k opilému muži, který šermoval nožem, nebo k zákazníkovi, kterému se nechtělo platit taxi. Neplatič se nakonec omluvil a slíbil, že zaplatí ráno, opilce s nožem si vyzvedla manželka, jak poznamenávají policisté na svém Twitteru – střízlivá.

Napilno bylo i na telefonních linkách. Na 156 se například dovolal mladý muž, jehož kamarádka krvácela z prstu. „Obvolal celý IZS, protože ZZS celkem logicky nechce posílat posádku zavázat prstík a dělat taxi do nemocnice, když zjevně nejde o stav ohrožující život a zdraví. Co na to říct,“ popsal mluvčí a správce sociálních sítí pardubické policie Jiří Sejkora.

Pacient vyhrožoval zbraní

Záchranná služba Jihomoravského kraje upozorňuje na rostoucí agresivitu u výjezdů, někteří pacienti jsou pod vlivem návykových látek. Minulý týden záchranáři ošetřovali muže, který jim vyhrožoval zastřelením. Kousek od něj ležela pistole. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Podle ní záchranáři zavolali policii, nikdo ze zdravotníků nebyl zraněný. Záchranáři přitom v týdnu zaznamenali historický rekord přes 380 událostí za den, takže jsou na hranici svých možností.

Případ se stal minulý týden, Bothová o něm informovala až nyní. V Březině na Tišnovsku nehybně ležel podle mluvčího policie Bohumila Maláška devatenáctiletý muž. „Když jsme přijeli na místo, chtěli jsme pacienta vyšetřit. Probral se a zjevně byl pod vlivem návykových látek. Začal zdravotníkům nadávat a vyhrožoval jim zastřelením,“ řekla Bothová.

Otrava alkoholem a plné záchytky

O silvestrovské noci zdravotničtí záchranáři zasahovali hlavně ve větších městech a v horských střediscích. Proti běžné noční službě měli zhruba dvojnásobný počet výjezdů. Veselí ve středních Čechách letos opět poznamenaly úrazy od zábavní pyrotechniky, hasiči vyjížděli také k požáru ubytovny. Záchranáři mají za sebou průměrnou silvestrovskou službu, hasiči zaznamenali o něco víc případů než v minulých letech.

Záchranáři podle mluvčí Petry Homolové vyjížděli ke 14 zraněním od pyrotechniky a k 11 lidem s otravou alkoholem. Ve spolupráci s policií také zasahovali u 13 napadení. „Nezaznamenali jsme žádný výkyv, že by to bylo extrémně klidné, nebo naopak extrémně náročné. Byl to takový standard,“ řekla Homolová.

Naopak jihočeští záchranáři měli o silvestrovské noci 136 výjezdů, což byl proti běžným službám dvojnásobek. Protialkoholní záchytná stanice byla plně obsazená už po 20:00. Ošetřili tři úrazy zaviněné pyrotechnikou, čtyři pacienty zraněné po napadení i čtyři podnapilé děti. Policie nezaznamenala žádné mimořádné události. Jihočeští hasiči zasahovali o silvestrovské noci u několika požárů odpadu, popelnic či krabic od pyrotechniky. Sdělili to mluvčí záchranářů, policie a hasičů.

„Protialkoholní záchytná stanice byla plně obsazená po 20. hodině večerní. K úrazům způsobeným zábavní pyrotechnikou vyjeli záchranáři třikrát. Jedním z nich byl cizí státní příslušník, kterému pyrotechnika poranila obličej a oko a po ošetření byl převezen do českobudějovické nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová. Protialkoholní záchytná stanice nabízela před pandemií koronaviru pět lůžek pro dospělé a dvě pro mladistvé, kvůli covidu ale fungují jen tři, řekla Fajtlová. Za hospitalizaci platí pacient 1 200 Kč, vyplývá z informací na webu.

Tagy: