Kovanda: Čekají nás chudé a dosud nejdražší Vánoce. Na ušetření je už pozdě, míní Bartoň

Ekonomové Lukáš Kovanda a Petr Bartoň

ZPRÁVY PLUS, Petr Bartoň, Lukáš Kovanda - 18.10. v 10:30

Letos nás čekají velmi chudé Vánoce, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Upozornil na některé triky prodejců a varoval před půjčkami na dárky. Ekonom Petr Bartoň ale podotkl, že lidé už při nákupu na svátky neušetří.

Podle Kovandy je ekonomická situace stále ve vleku krizí uplynulých let. „Pokud letos činí vánoční výdaje v průměru 12 500 korun, jde o částku, která je nominálně zhruba srovnatelná s daty z roku 2019. Vzhledem k inflaci tak lidé nakoupí o 40 procent méně zboží,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Za vysoké ceny potravin může i Výborný, míní Prouza. Ministr se ohradil

Letošní Vánoce tak předpovídá jako „poměrně chudé a opět nejdražší v historii“. „Jestliže lidé chtějí nakoupit dárky v předstihu, je nejvyšší čas. Vyhnou se shonu i falešným slevovým akcím. Někteří prodejci se snaží zneužít situace a nadsadí ceny, jelikož spoléhají na to, že zákazníci chtějí mít dané zboží pod stromečkem,“ varoval.

Bartoň však namítl, že v otázce načasování již nakupujícím ujel vlak: „Pokud chtěl někdo za dárky ušetřit, je už pozdě. Pro rozpočet domácností je nejlepší sledovat daný produkt celoročně a popřípadě ho před blízkými schovat po zbytek roku. Jestli teď člověk začne hledat o měsíc dřív, už nijak výrazně neušetří.“

Připomněl rovněž, že mzdy již více než rok stoupají. „Bude velký rozdíl mezi dárky v podobě konkrétního předmětu nebo poukazu na služby. Z loňských dat vyplývá, že ceny věcí stagnovaly, zatímco u služeb pozorujeme v tomto ohledu nárůst,“ poznamenal.

Kovanda varoval před nebezpečnými půjčkami. „Vzít si půjčku na svátky s vysokým úrokem je nebezpečné. Rozhodně je nedoporučuji, ekonomicky je to holý nesmysl,“ zdůraznil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podívejte se, jak chléb od revoluce zdražil. Za mzdu si jich ale koupíme víc

Tagy: