Ekonom ostře k vládě: Pár miliard na přidávání je jako plivnutí v moři. Chybí politická vůle

Kdyby vláda opravdu chtěla přidat státním zaměstnancům, mohla by zvýšit letošní státní schodek. Těch asi tří miliard korun by si nikdo nevšiml. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj ale pro přidávání od září není politická vůle a volení zástupci lidu by to měli přiznat.

Podle Kovandy není pravda, že by peníze na zářijové zvýšení platů státních zaměstnanců nebyly. „Kdyby nebyly peníze a stát by nezvládl najít tři miliardy, byla by to katastrofa. Tady ale není politická vůle přidávat. Já to i schvaluji, ale politici by měli vystoupit a říct, že jejich prioritou je ozdravení veřejných financí. Nevím, proč se vymlouvají,“ řekl ekonom.

ČTĚTE TAKÉ: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Kdyby schodek státního rozpočtu pro letošní rok stoupl o potřebné peníze, nic by se podle ekonoma nestalo. „Ratingové agentury by si toho nevšimly. V kontextu celého našeho státního dluhu je to plivnutí v moři,“ vysvětlil Kovanda

Ekonom dále zdůraznil, že v porovnání se soukromou sférou přetrvává náskok v odměňování státních zaměstnanců. „To je skutečně v rámci Evropské unie anomálie. Jinde berou více zaměstnanci v soukromé sféře. Je to logické. To oni vytvářejí hrubé zisky, ze kterých se odvádí daně, ze kterých jsou státní zaměstnanci placeni,“ řekl Kovanda.

Kovanda rovněž připomněl, že k ozdravení veřejných financí se koalice Spolu zavázala ke snížení počtu úředníků o 13 procent. „To se neděje, naopak dochází ke zvyšování jejich početního stavu. Ale pak bychom měli načas zmrazit jejich platy. Pokud jsou nespokojeni, ať jdou do soukromé sféry. Ta si může ruce utrhat, aby získala vhodné zaměstnance,“ uzavřel ekonom.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kovanda: Vláda uzavřela rozpočet do černé skříňky. O nesplněném vlajkovém slibu mlčí

Tagy: