Kovanda: Vláda uzavřela rozpočet do černé skříňky. O nesplněném vlajkovém slibu mlčí

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (35)

Vláda na rozdíl od předchozích let uzavřela přípravu státního rozpočtu do černé skříňky, řekl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Ve všech resortech bude podle něj v září probíhat velká tahanice o prostředky. Kovanda také zdůraznil, že kabinet Petra Fialy (ODS) nechce hovořit o svém nesplněném vlajkovém slibu, který předpokládal nepřekročení schodku státního rozpočtu nad 200 miliard korun.

Udržovat státní rozpočet v záporných číslech není podle Kovandy udržitelné. „Můžeme mít nadále schodky v řádech stovek miliard, ale jednou do té zdi narazíme,“ varoval odborník s tím, že Česku může hrozit tzv. řecký scénář.

K TÉMATU: Armáda vyfasuje zbraně za miliardy. Experti investici chválí, opozice kritizuje drahé stíhačky

Vládu pochválil za plnění závazku dávat dvě procenta HDP do obrany a vyjmenoval i navýšení prostředků ve školství nebo zvýšení platů státních zaměstnanců. „I přesto toho zatím moc veřejnost neví. Kabinet na rozdíl od předchozích let uzavřel přípravu rozpočtu do černé skříňky,“ pronesl v pořadu Svět financí s Trinity Bank.

„Vidíme tedy pouze dílčí informace, které z jednotlivých jednání unikají ven. V září bude jasno, ale nejspíš nastane mezi resorty velká tahanice o prostředky,“ zdůraznil.

Netransparentnost jednání vyčítá vládě i bývalý ministr financí Ivan Pilný. „Argumentace, aby se z celé věci nestalo politikum, neobstojí. Nedá se tomu vyhnout. Hlavní priorita je jasná – mandatorní výdaje,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Kovandy si tuzemská ekonomika od epidemie covidu na dluhový stav navykla. „Od vlády se očekávalo, že bude mít odvahu a pokusí se tuto závislost vymýtit, a to i za cenu politických bodů. Jenže v tomto ohledu došlo jen na kosmetické úpravy,“ je přesvědčen ekonom.

O schodku rozpočtu mluvil i Pilný. „Některé zadlužené státy si stačily vybudovat dopravní a energetickou infrastrukturu, vydávají množství peněz na vzdělávání, vědu i výzkum. Jenže my jsme tyto prostředky prostě projedli. Zásadní reformy jsem nezaznamenal,“ dodal exministr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: