Nemovitosti v Česku najednou zlevnily. Kovanda popsal nebývalý trend

Ekonom Lukáš Kovanda

Ceny obytných nemovitostí za posledních deset let poprvé poklesly, informoval v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Nicméně dodal, že s největší pravděpodobností jsme už na určitém dnu a další výrazný pokles se nejspíše nedá očekávat.

„Aktuálně se stala opravdu nebývalá věc, protože podle čísel Eurostatu z minulého týdne došlo k meziročnímu poklesu cen obytných nemovitostí v České republice, jak těch tedy z druhé ruky, tak novostaveb, a to o necelá 3 procenta,“ uvedl Kovanda a dodal, že se jedná o první pokles za posledních zhruba deset let, nicméně je dost pravděpodobné, že jsme už na určitém dnu, co se klesání cen nemovitostí týče.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský plyn zase v Česku? Jsme na konci trubky, spoléhat se na Katar není moudré, míní expert

Majitel největší developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský dodal, že je třeba rozlišovat, zda se jedná o sekundární trh, kde se prodávají starší byty a kde skutečně došlo k poklesu o nějakých deset procent oproti minulému období, či zda jde o primární trh, což jsou novostavby, které jsou energeticky úsporné, mají pětiletou záruku a jejich cenová úroveň se v podstatě drží.

Investice do bytu podle Kunovského stále patří mezi tu nejuchopitelnější a nejpřehlednější. „Protože byt se dá snadno koupit, snadno prodat, není zatížen daní z nabytí nemovitosti, je to přehledný statek, a navíc velice likvidní,“ uvedl všechny možné výhody investování do nemovitostí Kunovský.

A dodal, že je u nich i určitý potenciál dalšího růstu ceny. „Teď ceny sice stagnují, ale když se člověk podívá deset let zpátky, tak ten nárůst cen bytů v Praze je více než 150 procent, takže i do budoucna se dá očekávat,“ zmínil developer.

I když připustil, že u Prahy je nárůst cen zřejmě pravděpodobnější. „Praha přitahuje lidi i investory a i do budoucna se počítá s její urbanizací,“ uvedl důvody.

Kovanda navíc připomněl, že na pořízení vlastní nemovitosti má v současné době jen skutečně málo mladých rodin. A navrhl tak i jiné možnosti investice: „Investovat je také možné například do nemovitostních fondů do pozemků nebo do zemědělské půdy. Což jsou v průměru levnější investice než například byt,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny nemovitostí nebývale padají. Koupě se může vyplatit i s drahou hypotékou

Tagy:
Lukáš Kovanda nemovitosti ceny bytů ekonomika Dušan Kunovský investice Svět financí s Trinity Bank