Kovanda: Potřebujeme snazší propouštění. Žijete v neexistujícím světě, plísnil ho Středula

Odborový předák Josef Středula a ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka (40)

Potřebujeme zjednodušit systém propouštění zaměstnanců, nastínil v pořadu Co na to vaše peněženka hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Zdůvodnil to tím, aby se mohla rozvíjet a posilovat perspektivní odvětví. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly ale žije ekonom s podobnými představami v neexistujícím světě. Možné zavedení výpovědí bez udání důvodu označil za návrat do feudalismu a ohrožení demokracie.

Snazší propouštění by podle Kovandy české ekonomice prospělo. „Aby nedocházelo k tomu, co se nyní děje – k zombifikaci české ekonomiky, kdy je řada firem už neperspektivních. Není to jenom o politice zkostnatělé zaměstnanosti, ale třeba i o dotační politice. Pokud by bylo propouštění snazší, zaměstnavatel by se mohl rychleji přeorientovat na jiný druh výroby,“ řekl ekonom.

K TÉMATU: Výpověď bez udání důvodu? V práci nebudou lidé, co se flákají, ekonomika zbohatne, říká Kovanda

Podle odborového předáka však jde o mylnou představu. „Žijete v nějakém neexistujícím světě. Když budu zaměstnavatel, nebudu chtít propustit své zaměstnance, protože mám produkt, kterému věřím. To jako někdo přijde shůry a začne propouštět zaměstnance v mé firmě, když tam lidé chtějí pracovat?“ pustil se Středula do Kovandy.

Ten oponoval příkladem ze zahraničí. „Když v Dánsku klekl rybolov, šli do sektoru výroby větrných turbín. To je přesně něco, co potřebujeme i v České republice. Když o rybolov nebyl takový zájem, bylo to překonané odvětví, tak ty firmy potřebovaly propustit zaměstnance. V dnešní době by to v České republice tak snadno nešlo. Lidé by zůstávali v odvětví, které se tak tak drží nad vodou,“ popsal.

Středula s ním ale nesouhlasil. „To není pravda. Četl jste někdy zákoník práce o propouštění zaměstnanců a organizačních změnách, které můžete provést? To není žádný problém. Zaměstnavatel se rozhodne a učiní tak, zaplatí lidem odstupné,“ řekl.

Na to Kovanda namítl, že přesně tohle je problém, že firmy musí propouštění nějak zdůvodnit. Následně upřesnil, že jde i o zaměstnance, protože v současné době není snadné zašlé odvětví vyměnit za prosperující, protože tomu brání legislativa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Flexibilní zákoník práce zlepší ekonomiku, řekl Skopeček. Vyhýbáte se odpovědnosti, reagoval Samek

Tagy: