Skopeček: Flexibilní zákoník práce zlepší ekonomiku. Vyhýbáte se odpovědnosti, řekl Samek

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) a místopředseda ČMKOS Vít Samek

360° (33)

Chceme-li s českou ekonomikou něco udělat, musíme mít mnohem flexibilnější zákoník práce, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Proti tomu se ale ohradil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Tvrdí, že je to zástupný problém a vyhýbání se odpovědnosti za ekonomickou nečinnost.

„Zaměstnavatelé právem upozorňují, že je velmi složité propouštět zaměstnance, trvá to velmi dlouhou dobu a je to velmi nákladné, což paradoxně vede k tomu, že jsou velmi opatrní i ve chvíli, kdy by mohli nové zaměstnance nabírat,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Právě neflexibilní zákoník práce, velká míra regulovanosti a zastaralost jsou podle něj největší brzdy české ekonomiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Postavme se protekcionismu EU, vyzývají čeští europoslanci. Poslechne je Fialova vláda?

Podle něj tyto zprávy potvrzují nejen firmy, ale i index ochrany trhu práce, který vydává organizace OECD. „Ten měří dobu a nákladnost toho, jak těžké je propustit zaměstnance. A Česká republika má vůbec jednu z nejvyšších ochran v rámci zemí OECD. My jsme země, která je velmi ochranářská směrem k zaměstnanci, a chceme-li s českou ekonomikou něco udělat, musíme mít i mnohem flexibilnější zákoník práce,“ řekl Skopeček.

S tím ale nesouhlasí místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. „Tvářit se, že zákoník práce je brzdou ekonomického pokroku této země, to je prostě vyhýbání se odpovědnosti za ekonomickou nečinnost, jinak se to nedá nazvat,“ uvedl Samek. Řešení problému české ekonomiky podle něj spočívá v tom, co se nezvládlo. „Nezvládli jsme inflaci, nezvládli jsme ceny, nemáme suroviny. Tam jsou problémy, tam je třeba to řešit,“ dodal.

Poradci z Národní ekonomické rady vlády (NERV) mají za to, že český pracovní trh není dobře nastaven a je to jeden z faktorů, který brzdí českou ekonomiku. Ta roste pomaleji, než se předpokládalo, a 37 opatření, která NERV vládě navrhuje, by to mohla zvrátit. Materiál například navrhuje, aby nábor a propouštění byly snazší než nyní.

Tagy: