Speciální daň z cukru? Jsem pro, všichni zkrátka nejsou sportovci, říká Michálek

Jsem pro zavedení spotřební daně z cukru u slazených nápojů. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Návrh by měl především pomoci českému zdravotnictví. Piráti podle Michálka chtěli vyšší zdanění nápojů s větším obsahem cukru dostat již do takzvaného konsolidačního balíčku. „Tehdy si ten návrh moc fanoušků nezískal. Zejména konzervativnější strany s tím měly problém,“ dodal člen nejmenší vládní strany.

Předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS naznačil, že zavedení takzvané daně z cukru by mohlo být dobrým nástrojem v boji proti obezitě. Co na to říkáte?
Jsem obecně pro. Firmy, které vydělávají miliony na tom, že prodávají slazené nápoje, by měly společnosti něco vracet – tedy přispívat více do veřejných rozpočtů. Přijde mi to logické. Jako firmy, které vyrábějí a prodávají cigarety. Ty musí platit spotřební daň. I u slazených nápojů je prokázaná škodlivost. Často je totiž konzumují lidé, kteří nesportují dost na to, aby ten cukr „vyběhali“. Všichni zkrátka nejsou sportovci. Obezita přitom může vést k mnoha zdravotním komplikacím včetně mrtvic nebo problémů se srdcem. Navíc stojí miliardy korun naše zdravotnictví.

VIDEO: ANO boduje u seniorů, pětikoalice u vzdělaných. Až čtvrtina lidí volit nepůjde

Zajímalo by mě, jakou konkrétní formu zdanění byste si představoval. Měly by slazené nápoje být ještě v nějaké speciální vyšší sazbě DPH? Nebo by na ně měla být uvalena spotřební daň?
Už dnes máme nápoje ve vyšší sazbě DPH. To jsme víceméně splnili. Zatímco točená voda je v nižší sazbě, sladké nápoje jsou v té vyšší. Zhruba polovina zemí Evropy uplatňuje spotřební daň z cukru, který je ve slazených nápojích. Bývá stanovena nad určitou hranici, například pět gramů na 100 mililitrů, což je pro představu asi polovina množství cukru, který je v cole. Daň může také odpovídat úměrně množství cukru v daném výrobku, což považuji za lepší model. I některé sladké minerálky obsahují poměrně velké množství cukru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pirátský sjezd v kostce? Dobrá nálada a odhodlání. Jurečka bez potlesku i kritika vlády

Takže by mohlo jít o podobný systém jako u zdanění alkoholu?
Ano, stejně jako daníme alkohol podle množství ethanolu. Myslím, že by to byl správný krok. Znovu připomínám, že zdanění škodlivých slazených nápojů je v Evropě zcela běžné. I Česká republika by mohla jít touto cestou, a získat tak další peníze do zdravotnického systému. Náklady ve zdravotnictví pořád rostou, musíme pak zvyšovat daně. Logicky bychom měli brát tam, kde ty problémy vznikají.

Když se rozhlédnete ve Sněmovně, zjistíte, že tady spousta lidí colu miluje. Přesto si myslím, že je lepší si trochu připlatit.

Víte, jaký názor mají na daň z cukru vaši koaliční partneři?
Bavili jsme se o tom, když se projednával úsporný balíček. Tehdy si ten návrh moc fanoušků nezískal. Zejména konzervativnější strany s tím měly problém. Domluvili jsme se ale, že se na to udělá studie. Když se rozhlédnete ve Sněmovně, zjistíte, že tady spousta lidí colu miluje. Přesto si myslím, že je lepší si za takové nápoje trochu připlatit, díky čemuž pak nebudete muset odvádět vyšší daně jinde. Bylo by to fér.

Co další výrobky s vyšším obsahem cukru?
Samozřejmě je třeba doplnit, že cukr není jenom ve sladkých nápojích. Jde ovšem o nejnebezpečnější zdroj. Slazené nápoje totiž člověk nekouše, nýbrž je vypije. Cukr jde okamžitě do těla, které nemá vyvinutý smysl pro kontrolu toho, kolik cukru přijalo. Jistě to neznamená, že vyšší konzumace cukrovinek není škodlivá. Opravdový smysl ale bude mít, když se zaměříme právě na slazené nápoje. Dokonce si myslím, že by bylo správné, aby vyššímu zdanění podléhaly i nápoje s umělým sladidlem.

Máte na mysli například colu light a podobně?
Přesně tak. Tyto výrobky jsou vlastně substitutem pro sladké nápoje. Zároveň mohou člověka udržovat v závislosti na cukru.

Tagy: