Kovanda: Výpověď bez udání důvodu? V práci nebudou lidé, co se flákají, ekonomika zbohatne

Národní ekonomická rada státu (NERV) navrhuje zavedení do zákoníku práce výpovědní lhůtu bez udání důvodu.

Výpověď bez udání důvodu

Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučuje kabinetu Petra Fialy (ODS) zpružnit trh práce a umožnit zaměstnavatelům výpovědi bez udání důvodu, v rozumné lhůtě a s odstupným závislým na výši odpracovaných let. Kriticky se k tomuto návrhu staví opozice, uvítali by ho však někteří členové vlády i ekonomové.

Národní ekonomická rada vlády vydala soubor 37 opatření v oblasti vzdělání, trhu práce, digitalizace či investic, které mají zabránit tomu, aby hospodářský růst začal stagnovat. Ne všechny návrhy na ozdravení domácí ekonomiky se však dočkaly vřelého přijetí, například zavedení možnosti dát zaměstnanci výpověď bez udání důvodů.

ČTĚTE TAKÉ: Legalizace konopí pomůže státní kase, míní zástupci vlády. Opozice je proti

„Že potřebujeme zpružnit náš trh práce, to víme všichni, ale musíme to udělat takovým způsobem, aby to bylo pro všechny únosné,“ uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS neurčitě předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček v pořadu konstatoval, že Česká republika má jeden z „nejméně flexibilních zákoníků práce“. „Má jednu z nejvyšších a nejnákladnějších ochran zaměstnance,“ zdůraznil.

Přechodně bolestivé, ale účinné

Dát někomu výpověď bez udání důvodu považuje místopředseda hnutí SPD Radim Fiala za úplnou katastrofu. „Garantuji vám, že pokud bude SPD někdy ve vládě, tak první den, co v ní budeme, tak to zrušíme. Pokud chcete liberalizovat zákoník práce, dobře, s tím souhlasím, ale musí to být po konsenzu sociálních partnerů,“ uvedl v Partii.

Naopak vřele návrh vítá ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Propouštění se dnes děje za výrazných byrokratických podmínek. Často se pak dělají formální změny organizační struktury, zanikají daná pracovní místa,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce na České televizi. Dodal, že institut může fungovat na obě strany. „Velmi často dostanete pracovní nabídku, která je časově omezená. A pokud nenastoupíte, tak ji nemůžete využít,“ doplnil ministr.

Za vhodný návrh tuto možnost považuje také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Je to jednoznačně správný nápad, který prospěje celé ekonomice. Zaměstnavatelé si budou moci snáze zaměstnance vybírat a také zaměstnanci si budou moci snáze vybírat práce. Když ho někdo vyhodí, tak je to sice přechodně velmi bolestivé, ale třeba časem uzná, že druhé, třetí nebo čtvrté zaměstnání, které si našel, je daleko lepší – vyhovuje tomu, co umí, jeho inspiraci a pak tam podá daleko lepší výkony,“ uvedl Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Odstupné ano, ale nepřehánět

V takovém případě je podle něj spokojenější jak zaměstnavatel, tak jeho podřízený. „Což se pak projeví ve vyšší produktivitě celé ekonomiky. Všichni pak budeme bohatnout rychleji,“ pokračoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šichtařová: Konsolidační balíček je placebo, zabetonuje stagnaci. Důchodci nejsou škodná

Na dotaz, zda by zaměstnavatelé výpovědi tohoto druhu mohli zneužívat, odpověděl záporně. „Pokud zaměstnanec bude kvalitní, tak si ho nadřízený bude vážit a nevyhazovat ho pro nic za nic. Jde o to, aby na pracovních místech nezůstávali lidé, kteří se tam poflakují, vegetují, nepodávají správný pracovní výkon. A tohle by snazší propouštění mělo zajistit. Proto si myslím, že je to dobrý nápad,“ konstatoval ekonom.

Připomněl také, že ze zkušenosti jiných zemí, například USA, kde je propouštění snazší, je ekonomika dravější. „Velmi dobrou otázkou je výše odstupného. Musí být takové, aby umožnilo zaměstnanci překlenout tíživé období, po které si hledá další práci. Zároveň ale nesmí být přílišné, aby nezadusilo zaměstnavatele. Tady bych to se štědrostí příliš nepřeháněl, protože efekt by mohl být opačný než ten, kterého chceme docílit,“ dodal Kovanda.

Tagy: