Řada rodičů kvůli školákům sahá po půjčce. Starší pomůcky mohou vést k šikaně, míní psycholožka

Výdaje na začátku školního roku mohou být zátěží pro rodinné rozpočty.

Rodiče nemají peníze

Rodiče školáků se potýkají se zvyšujícími se výdaji za školní pomůcky, přezůvky a kroužky. Někteří jsou dokonce nuceni se kvůli pořízení školní výbavy svých ratolestí zadlužit. Část naopak nakupuje potřeby z druhé ruky. Podle dětské psycholožky starší aktovka, penál nebo neznačkové oblečení může být ve skupinách jedním z důvodů k šikaně.

Výdaje za školní pomůcky mohou v některých rodinách dosahovat úrovně výdajů za dovolenou. Podle průzkumu společnosti Twisto si odhadem osm procent rodičů dokonce kvůli nákupu vybavení pro své ratolesti bere půjčky.

ČTĚTE DÁLE: Přehledný srovnávač cen energií zdarma: CNN Prima NEWS spouští službu Energie srozumitelně

Ceny pomůcek jsou problémem pro velkou část rodičů. „Zatím jsme kupovali vybavení jako tašku do školy a věci na výtvarku. To už bylo docela drahé,“ přiznal reportérovi CNN Prima NEWS jeden z dotázaných respondentů. „Myslím si, že pro rodiny ze sociálně slabších vrstev to může být určitě problém,“ dodal další z dotázaných.

Průzkum rovněž odhalil, že až 80 procent rodičů vybírá dítěti kroužek podle ceny. „Pro 16 procent rodičů je cena dokonce naprosto zásadní, jestli vůbec na daný kroužek dítě pošle nebo ne,“ upřesnil marketingový ředitel Twisto Jan Fišar.

Starší aktovka a neznačkové oblečení může být důvodem k šikaně. Se šikanovaným školáčkem se poté musí komunikovat citlivě, upozornila psycholožka Lucie Miškóci. „Můžeme ho podpořit v tom, že to není jeho vina a jeho chyba. Pokud někdo někomu ubližuje, tak si ten důvod vždycky najde a může si najít cokoliv jiného,“ dodala psycholožka.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou vysoké ceny školních pomůcek jen dalším střípkem do mozaiky ekonomických problémů Čechů. „Máme katastrofální situaci. Velké výdaje na dítě jsou klíčovým odrazujícím faktorem, proč porodnost a počet dětí na matku nyní citelně klesá,“ popsal stav ekonomický expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Provozovatel 17 pošt měl zpronevěřit miliony. Šlo o peníze na výplatu důchodů a poukázek

Tagy: