Karel III. otočil, prince Harryho na korunovaci chce. Zároveň chystá reakci na jeho knihu

I přes rozepře, které mezi královskou rodinou a princem Harrym panují, si král Karel III. přeje, aby se jeho mladší syn společně s manželkou Meghan zúčastnili jeho korunovace. Podle informací deníku Daily Mail britský panovník požádal arcibiskupa z Canterbury, aby zprostředkoval dohodu se Sussexy. Jisté obavy má mít ovšem princ William. Bojí se, že vévoda využije květnového obřadu k tomu, aby se zviditelnil a jejich otce tak připravil o pozornost.

Zprostředkovat dohodu, která umožní princi Harrymu zúčastnit se květnového obřadu, má arcibiskup z Canterbury, jenž krále v květnu korunuje. Tvrdí to zdroj blízký z arcibiskupova okolí.

Ačkoliv by si Karel III. zřejmě synovu účast na velkolepém obřadu přál, jisté obavy má mít jeho starší syn, princ William. Bojí se, že pokud nebude Harryho návštěva přísně naplánovaná, mohl by jejich otci ukrást pozornost například tím, že by se s Meghan vydal na procházku po chudé londýnské čtvrti, píše deník Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další přírůstek do královské rodiny, vnučka Alžběty II. je těhotná

Zdá se ale, že britský panovník změnil své prvotní rozhodnutí. Ještě začátkem ledna se totiž v britských médiích hovořilo o tom, že princ Harry měl být údajně vyškrtnut z korunovace svého otce. Na vině měla být kniha Spare, ve které vévoda nešetří kritikou na členy královské rodiny, informoval britský deník Daily Mail.

„Otázkou je, zda se Harry obřadu ve Westminsterském paláci vůbec zúčastní a pokud ano, za jakých podmínek. Rodina je rozpolcená a vše nasvědčuje tomu, že je mu doporučováno, aby v této fázi na nic nepřistupoval a ‚hrál to‘ až do poslední chvíle. Což velmi komplikuje vyjednávání,“ řekl zdroj z princova okolí.

Podle některých informací se dokonce hovoří o tom, že by měly být princi Harrymu odebrány jeho tituly. „Představa, že by se zúčastnil korunovace, choval se slušně, ale byl poté zbaven svých titulů, je pro něj naprosto nesmyslná. I když se možná někdy v budoucnu rozhodne zbavit se titulů z vlastní vůle, nesouhlasí s myšlenkou, že by mu byly odebrány násilím,“ pokračoval zdroj z princova okolí. Podle jeho slov Harrymu vadí, že je házen do jednoho pytle se svým strýcem Andrewem, kterému královna Alžběta II. odebrala tituly začátkem loňského roku poté, co byl zapleten do skandálu s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem.

Že by mohl králova mladšího syna potkat stejný úděl, zmiňovala britská média už loni v říjnu. Několik měsíců předtím, než vyšla vévodova autobiografie. „Předpokládám, že král byl varován,“ sdělil deníku Daily Mail životopisec Tom Bower. Všechno, co podle něj může panovník v jakési odvetě udělat, je, že odepře tituly svým vnoučatům Archiemu a Lilibet. „Nakonec, předpokládám, by mohl odebrat tituly i Harrymu a Meghan. Ale to je dost drastické,“ konstatoval.

Zpráva o princově účasti na květnové korunovaci přichází v době, kdy by měl britský král údajně zvažovat rozhovor pro stanici BBC. V něm by měl promluvit o svých plánech coby panovníka a řeč by mohla přijít i na prince Harryho a jeho autobiografickou knihu Spare, píše web Mirror.

Arcibiskup má z korunovace noční můry

Korunovace krále Karla III. se uskuteční v sobotu 6. května, kdy se průvod s králem a jeho chotí vydá z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, kde je korunuje arcibiskup z Canterbury. Podle stanice BBC se očekává, že tento symbolikou nabitý obřad bude kratší, skromnější a rozmanitější než korunovace Alžběty II. Pozvánku také dostane méně hostů než před 70 lety, kdy jich přišlo osm tisíc. Westminsterské opatství má obvykle kapacitu pro 2 200 lidí. Pak se průvod vrátí do Buckinghamského paláce, z jehož balkonu královská rodina pozdraví lid.

Arcibiskup z Canterbury, jenž bude korunovat panovníka poprvé od roku 1953, přiznal, že má „noční můry“ z toho, že se obřad nepovede. „Už jsem měl králi nasazovat korunu na hlavu a najednou mi došlo, že jsem nechal korunu v Lambethském paláci. Jak se tam dostala? To netuším, když palác hlídá polovina armády. Ale rozhlížel jsem se a král se na mě díval. Noční můra. Očividně mě to dost tíží,“ citoval arcibiskupa web Express.uk. I přes velký strach si prý uvědomuje, že je to obrovská čest a privilegium. „Korunovační víkend bude časem, kdy se celá země spojí. Být součástí toho všeho je samozřejmě obrovský tlak, ale i obrovská pocta,“ dodal.

Tagy: